Demanen 10 anys de presó als pares d'una nena de Rubí per haver-li fet l'ablació

Els progenitors van aprofitar un viatge a Gàmbia per demanar-li a un familiar que li fes la mutilació genital, de manera clandestina i fora d'un centre sanitari

L'ablació comporta problemes greus per a les dones
L'ablació comporta problemes greus per a les dones | ACN
Nació
22 de setembre del 2023
Actualitzat a les 20:31h
La Fiscalia de l'Audiència Nacional demana 10 anys de presó per als pares d'una nena de Rubí, originaris de Gàmbia, que li van practicar la mutilació genital en el seu grau més greu, el 3, aprofitant un viatge al seu país quan la nena tenia un any. L'ablació, que es va fer a Gàmbia de manera clandestina i fora d'un centre sanitari, per part d'un familiar no identificat, la van detectar en una visita pediàtrica el 2021 al CAP Mútua, que de seguida van avisar els Mossos d'Esquadra.

Els progenitors podrien perdre la pàtria potestat i haver d'indemnitzar la filla, que té nacionalitat espanyola, ja que els forenses adverteixen que poria patir greus complicacions genitals, urinàries, orgàniques i psicològiques a mitjà i llarg termini: infeccions, tendència a càlculs renals, obstruccions del tracte urinari, incontinència, fístules gènito-urinàries, malaltia inflamatòria pèlvica, infertilitat, dolor menstrual intens, augment del risc d'infeccions de transmissió sexual, coits dolorosos, absència de libido, fòbia sexual...

També alerten que les dones amb mutilació de grau 3 pateixen problemes addicionals, com la necessitat de reobertura de l'introit vaginal, i de vegades noves intervencions quirúrgiques. A més, augmenta el risc d'impossibilitat de part natural, esquinçaments vaginals, augment de les episiotomies per eixamplar el canal vaginal... Les estades a l'hospital solen ser més llargues i també augmenta la mortalitat materna i dels nadons.

Pel que fa a transtorns psicològics, pot comportar depressió, terrors nocturns, por, ansietat crònica, fòbies i fins i tot alteracions psicòtiques. També poden patir confusió i sentiments contradictoris per la diferència de valors entre la societat d'origen i la que viuen, incertesa i temor de les nenes i adolescents quan s'adonen del que pateixen, i por a les primeres relacions sexuals o al part.

Els pares de la nena havien signat un document on es comprometien a no fer l'ablació a una de les dues filles, però no per l'altra. La fiscalia els acusa d'un delicte de mutilació genital, com a inductors, amb l'agreujant de parentiu, i demana 10 anys de presó, la inhabilitació per exercir la pàtria potestat de la seva filla durant deu anys i una indemnització de 60.000 euros.