L'AUP proposa crear un viver d'arbrat municipal a través de la Finca Font del Ferro

A més de garantir els objectius d'arbrat viari que marca el Pla Director del Verd Urbà, es vincularia amb un projecte social arrelat al territori

Una plantació d'arbres a Rubí
Una plantació d'arbres a Rubí | Localpres
Nació
25 de setembre del 2023
Actualitzat a les 12:48h
L'Alternativa d'Unitat Popular proposarà, al ple del pròxim dijous, 28 de setembre, crear un viver municipal per generar arbrat públic, seguint el model que ja existeix a altres ciutats com Barcelona o Lleida, gestionat pel Centre Especial de Treball Finca Font del Ferro.

La formació argumenta que "els arbres són una part essencial de la vida a la ciutat" perquè "protegeixen i milloren la nostra qualitat de vida de moltes maneres", però recorden que la ciutat és, fins el moment "deficitària tant pel que fa a la conservació, recuperació i dinamització de l'entorn natural com pel que fa al verd urbà". De fet, el propi Pla Director del Verd Urbà de Rubí reconeix que els espais verds del nucli urbà són "més durs i menys vegetals que la mitjana de referència i que manquen molts arbres a la ciutat, especialment arbrat viari", una situació que es manté malgrat que l'Ajuntament ha planificat i executat diverses plantacions durant l'últim any i mig.

L'AUP també assenyala que "la major part de la producció i gestió d'aquest arbrat es realitza a través de la compra, subministrament i plantació per part d'empreses privades externes", amb tot el que això comporta pel que fa a lentitud administrativa i majors costos ambientals per haver de transportar tots aquests arbres fins al municipi. I, per altra banda, la formació considera que "és important que aquesta producció d'arbres estigui vinculada amb un projecte social arrelat al territori, com és la Finca Font del Ferro", una empresa que actualment ja assumeix part de la producció de plantes.

El viver d'arbrat municipal que proposa l'Alternativa, doncs, seria "una eina més per avançar en la gestió i producció de l'arbrat necessari per Rubí, amb l'objectiu que sigui una inversió important per a la ciutat a mig i llarg termini". Altres Ajuntaments com Barcelona o Lleida ja disposen d'aquest recurs municipal.

Amb tot, un cop estudiat el nivell de producció necessari per garantir que s'arribi als objectius del Pla Director del Verd Urbà de Rubí, l'AUP demana que es creï aquest viver municipal d'arbres a través de la Finca Font del Ferro, ampliant els recursos humans i econòmics d'aquesta empresa pública, que s'estudiï la viabilitat de mantenir acords puntuals amb tenidors de terres o altres iniciatives per ampliar-lo més enllà de la Font del Ferro i que una comissió mixta formada per personal tècnic, del centre de treball i representants polítics, faci un seguiment de l'aplicació dels acords.