Qüestions de mobilitat i sostenibilitat marquen el ple de Rubí del mes de setembre

El Pressupost de 2024 serà de 95,4 milions d'euros, tres més que el de 2023

El ple de setembre ha començat amb un minut de silenci per les víctimes de la violència masclista
El ple de setembre ha començat amb un minut de silenci per les víctimes de la violència masclista | Localpres
Marta Casas
29 de setembre del 2023
El ple municipal de Rubí d'aquest mes de setembre ha aprovat diversos punts que giren al voltant de la mobilitat a la ciutat: en primer lloc, la recuperació de l'espai de l'aparcament soterrat del DUET Sports, després d'anys de tràmits; i en segon lloc, una aprovació d'urgència d'un reajustament comptable del contracte del servei de bus urbà a Avanza, ja que l'empresa no ha proporcionat els nous busos híbrids previstos per aquest 2023 i perquè l'Ajuntament no ha aplicat la tarifació social, també prevista per aquest any, ja que ha aprofitat l'oportunitat que ha brindat la bonificació dels títols de transport per part de la resta d'administracions. 

Tots els grups han votat a favor d'aquest reajustament, excepte Veïns per Rubí que s'ha abstingut, i alguns n'han fet comentaris. Andrés Medrano, portaveu d'En Comú Podem, ha celebrat tenir accés a un milió d'euros més, però també ha lamentat que això vulgui dir que continuaran en circulació uns autobusos més contaminants que els híbrids i que encara no es pugui aplicar la tarifació social.

Per la seva banda, Marina Dolset, de l'AUP, ha fet diverses propostes sobre el possible destí d'aquest milió d'euros: adequar l'aparcament del DUET Sports, millorar la connexió entre les urbanitzacions i el nucli urbà, fer una prova pilot de bus directe de Rubí a l'Hospital de Terrassa o augmentar el servei de bus a l'INS JV Foix. El tinent d'alcaldia de Mobilitat, Rafael Güeto, ha explicat que el govern treballa en una proposta i que, un bon punt la tinguin, es traslladarà a l'oposició.

Respecte a l'aparcament del DUET, Güeto no ha tancat la porta a estudiar-ne la gestió directa, o com a mínim a fer un "replantejament global" de la gestió d'aquests equipaments a la ciutat. Un cop recuperat el del DUET - amb una reclamació a l'empresa per danys i perjudicis, a causa de l'estat en què han trobat l'aparcament - i amb dues concessions més a punt d'acabar, les de la plaça 11 de setembre i Salvador Allende, el regidor creu que és "una bona oportunitat".

Horts urbans a Can Sant Joan i un viver d'arbrat municipal

El ple municipal ha aprovat definitivament el projecte d'horts urbans a l'entorn de la Masia de Can Sant Joan, amb els únics vots en contra de Vox i l'abstenció del PP. El projecte permetrà ampliar les parcel·les d'horts urbans ja existents a Rubí, a Cova Solera, i rehabilitar l'edifici auxiliar de la masia.

Per altra banda, s'ha aprovat per unanimitat la moció presentada per l'AUP per la creació d'un viver municipal d'arbres a través de la Finca Font del Ferro.

La moció d'En Comú Podem per al foment d'un Pla Local de Foment de la Lectura i la projecció d'una segona biblioteca municipal també ha quedat aprovada, mentre que Veïns per Rubí ha retirat la moció per al control de plagues, ja que primer la formació revisarà els contractes menors que s'han destinat a aquesta qüestió.

El Pressupost de 2024 serà de 95,4 milions d'euros, 3 més que l'anterior

El govern municipal ha donat compte de les línies fonamentals del Pressupost del 2024, que serà de 95,4 milions d'euros, tres més que el de 2023. Ara com ara, no s'han donat detalls de com serà el Pressupost, tot i que Veïns per Rubí ja va avançar que es preveia, en la proposta inicial, un augment d'un 15% de l'IBI.
 
El ple també ha aprovat el Compte General de 2022 i dues modificacions pressupostàries: una per subvencionar una activitat vinculada al projecte BRACE, d'integració de joves migrants a través del futbol, i una altra per permetre l'increment de la despesa del servei de recaptació de multes.