En Comú Podem proposa fer una «despesa responsable» amb l'augment dels impostos municipals

La formació no ha tancat cap acord amb els socialistes per aprovar les Ordenances Fiscals

Andrés Medrano i Ànnia García expliquen el seu posicionament davant la proposta d'ordenances fiscals
Andrés Medrano i Ànnia García expliquen el seu posicionament davant la proposta d'ordenances fiscals | Cedida/ECP
10 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 10:13h
En Comú Podem encara no té clar el sentit del vot a les Ordenances Fiscals per al 2024, que es portaran a un ple extraordinari que se celebrarà aquest dimecres. Els dos regidors de la formació, Andrés Medrano i Ànnia Garcia, han explicat que tot i que han mantingut diverses reunions amb el PSC, "no han arribat a un acord" definitiu.

El portaveu dels Comuns considera que en aquestes negociacions "no s'està aixecant la mirada d'allò més immediat", perquè el govern vol fer una primera aprovació que comportarà un augment dels impostos, i creu que aquest ha d'anar acompanyat d'una explicació "molt clara" d'on aniran a parar aquests ingressos, i que principalment responen a augments de preus de béns i serveis a causa de la inflació i de l'actualització dels sous tant de la plantilla municipal com dels treballadors de les empreses que presten serveis municipals, com les escoles bressol o el servei de neteja i la recollida de residus.

En aquest sentit, Medrano ha dit que els Comuns "no faran demagògia com fa la dreta, que sempre defensa una baixada d'impostos" sinó que defensaran que l'increment fiscal vagi lligat a una contenció i priorització en determinades despeses. "El govern ha de fer un esforç per explicar a la ciutadania per què cal augmentar els ingressos i com farà una despesa responsable amb aquests", ha dit.

Per això, En Comú Podem ha plantejat una negociació en tres fases: la més immediata, la de les Ordenances Fiscals, en què han proposat una pujada del 10% de l'IBI, més moderada que la del 15% que plantejava el govern, fent "altres ajustos", com ha dit Ànnia Garcia. En la seva proposta s'inclou mantenir les línies de bonificació per ajudar la població més vulnerable, augmentar fins al 100% el recàrrec de l'IBI a pisos buits o bonificar al màxim (95%) l'IBI dels habitatges que es posin a la Borsa de Lloguer Social.

En una segona fase, la formació planteja una priorització de les despeses del Pressupost en determinats àmbits, com el manteniment de l'entorn natural i l'espai públic, així com la preparació de la ciutat per al context de canvi climàtic, i reduir despeses en determinades partides, com òrgans de govern, acció institucional o fires i festes populars. "No es tracta de reduir serveis, sinó que considerem que hi ha coses que es poden fer d'una altra manera", ha argumentat Garcia.

Per últim, En Comú Podem ha posat sobre la taula un segon document amb propostes de transformació de la ciutat que vagin "més enllà" del Pressupost 2024: per una banda, blindar els projectes que ja es van assolir en el primer pacte entre ells i el PSC per aprovar el cartipàs; i per l'altra, altres que anirien més lligats al futur debat del POUM: un Parc Central que unís el final del torrent de Can Xercavins amb la futura estació dels FGC, la consolidació d'una xarxa de Centres Cívics, la construcció de la segona biblioteca i un nou edifici d'habitatge dotacional per a gent gran a Sant Jordi Parc.