L'IBI pujarà un 12% a Rubí el 2024

ERC dona suport a la modificació de les ordenances fiscals, l'AUP i En Comú Podem s'abstenen i Vox, PP i Veïns per Rubí hi voten en contra

PSC i ERC voten a favor de la modificació, l'AUP i En Comú Podem s'abstenen
PSC i ERC voten a favor de la modificació, l'AUP i En Comú Podem s'abstenen | Ràdio Rubí
11 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 23:18h
El ple municipal de Rubí ha aprovat aquesta tarda la modificació de les ordenances fiscals per al 2024, que comportarà un augment del 12% de l'IBI i un 33% de la taxa d'escombraries, entre d'altres. La modificació ha tingut els vots favorables de l'equip de govern, format únicament pel PSC, i d'ERC, mentre que En Comú Podem i l'AUP s'han abstingut i Vox, el PP i Veïns per Rubí hi han votat en contra.

La regidora d’Hisenda, Marta Oliva, ha explicat que aquest increment dels ingressos en 3,9 milions d’euros respon al context d’inflació, que ha fet pujar el preu de serveis i subministraments de manera generalitzada, a més de preveure l’increment de les retribucions del personal públic marcades a la Llei de Pressupostos de l’Estat, a més del procés de consolidació de la plantilla, i l’augment dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu, que han fet multiplicar per quatre el deute financer. Oliva també ha recordat que durant els últims quatre anys, els impostos municipals s’han mantingut congelats, fins i tot amb una lleugera rebaixa l’any 2019. 

Pel que fa a la taxa d’escombraries, l’augment d’un 33% és per donar compliment a la nova regulació europea que obliga a adaptar aquesta taxa a una tarifa que permeti ajustar el cost real a la prestació del servei, i la regidora ha detallat que el rebut mitjà d’una llar amb quatre residents pujarà 38 euros anuals, passant dels 115 als 152.  Malgrat aquests increments, Oliva ha avançat que es mantindran les bonificacions fiscals existents i se’n crearan algunes de noves.

A l'augment de la taxa de recollida de residus, s'hi ha de sumar una nova taxa comarcal, que es començarà a cobrar al gener de 2024, ja que el ple ha aprovat la delegació de la gestió i el tractament de les fraccions resta, voluminosos i orgànica al Consell Comarcal del Vallès Occidental.
 

Contenidors a Rubí Foto: Ajuntament de Rubí


Pel que fa a ERC, únic grup que ha donat suport a la modificació després d’haver negociat amb el PSC alguns canvis en la proposta inicial - per exemple, establir la pujada en un 12% en comptes d’un 15% -, ha assegurat que ho fa amb "valentia i responsabilitat política", i en aquest sentit, el portaveu dels republicans, Xavier Corbera, ha dit que "no volíem que es repetís la foto de l’aprovació del cartipàs", amb la implicació de la dreta. El republicà també ha denunciat l'infrafinançament dels ens municipals, així com el de Catalunya.

Corbera també ha assegurat que el seu "sí" porta implícit el compromís de "millorar, no només mantenir, la qualitat dels serveis municipals", sense cap "interès personal" al darrere, i ha avançat que ha arrencat alguns acords que es veuran reflectits en els Pressupostos 2024, entre d’altres, una partida de foment del català entre les entitats esportives.
 

Abstenció crítica de l’AUP i En Comú Podem

En Comú Podem ja va avançar, en una roda de premsa el passat dilluns, que no havia aconseguit arribar a un acord amb el govern municipal, però tot i això no han votat en contra de les ordenances per alguns aspectes positius que s’hi inclouen, com ara elements de fiscalitat verda que volen tenir l’oportunitat de millorar amb la negociació dels Pressupostos. 

Andrés Medrano, portaveu dels Comuns, ha demanat "empatia" al govern, ja que l’esforç fiscal també el pateixen els rubinencs, i ha advertit que "la ciutadania no entendrà que l’increment d’ingressos serveixi per fer una campanya electoral permanent i personalista durant quatre anys o explosions de colors efímeres". Com ja va fer en roda de premsa, Medrano ha demanat que "l'esforç fiscal vagi acompanyat d'un esforç de contenció" en la despesa.

En un mateix sentit s’ha expressat Marina Dolset, portaveu de l’AUP, que ha lamentat que no hagi estat possible assolir un acord conjunt de totes les forces d’esquerres. La formació alternativa no és contrària a l’augment d’impostos, però ha lamentat que no s’hagi fet "de manera progressiva i sostenible" sinó que s'hagi fer de sobte, i just després de les eleccions.

L’Alternativa ha fet arribar diverses propostes per reduir la despesa per no haver de pujar tant els impostos, com per exemple els sous dels polítics o les festes de gran format o grans obres com la de la platea del Casino, entre d’altres. Unes "línies vermelles" que el PSC no ha volgut travessar, cosa que per a l'AUP significa que "es té més en compte el calendari electoral que el benestar de les persones i la seva economia".
 

El PSC aprova la pujada dels impostos amb el suport d'ERC i l'abstenció de l'AUP i En Comú Podem Foto: Localpres

Vox, el PP i Veïns per Rubí voten en contra

Com ja havien avançat, les dues formacions de dretes han votat en contra de l’augment d’impostos. Juan José Giner, portaveu del PP, ha fet un discurs especialment dur contra la proposta de modificació de les ordenances, i ha retret al PSC haver-los "defraudat" després d’haver aprovat un cartipàs a canvi de diverses millores per a la ciutadania de Rubí que, amb aquestes ordenances s’han esvaït.

Així, Giner considera que amb l’augment d’impostos "es roba encara més" a la indústria i el petit comerç de Rubí, i ha recordat que la ciutat és la que té el nivell de renda més baixos de la comarca. "I vostè, pujant impostos", ha dit dirigint-se a l’alcaldessa, Ana María Martínez.

Toni García, portaveu de Veïns per Rubí, ha lamentat que el govern no hagi volgut reunir-se amb la seva formació per tal de negociar les ordenances, i s’ha mostrat totalment contrari a un augment tan elevat dels impostos, especialment de la taxa d’escombraries, ja que el marge per cobrar el 100% del cost és fins al 2025. Igualment, ha defensat que la pujada de l'Impost sobre els Béns Immobles també es podia haver fet de manera progressiva.


Exposició pública

Un cop aprovades de manera provisional, la modificació de les ordenances fiscals estarà un mínim de 30 dies en període d’exposició pública, a comptar des de la publicació de l'últim anunci, durant els quals es poden presentar reclamacions. En cas de no presentar-se’n, l’aprovació definitiva és automàtica.

L'anunci ha d'indicar, com a mínim, el lloc d'exhibició de l'expedient i el termini per formular al·legacions. A més, en el cas de Rubí, com a municipi de més de 10.000 habitants és un requisit essencial publicar l'acord provisional en un dels diaris de més difusió de la província, a més del tauler d'anuncis i el Butlletí Oficial de la Província. L'exposició al públic es considera un tràmit essencial i no fer-ho podria determinar la nul·litat de la norma.