Protecció Civil farà sonar sirenes de risc químic al Vallès Occidental el 18 d'octubre

Els mòbils que estiguin a la zona d'influència dels establiments afectats per la normativa d'accidents greus també rebran un missatge

Nació
16 d'octubre del 2023
Actualitzat el 17 d'octubre a la 13:42h
Una sirena d'alarma
Una sirena d'alarma | Jordi Purtí
La Direcció General de Protecció Civil organitzarà, el pròxim 18 d'octubre, a les 11h, una nova prova d'activació de les sirenes del PASEQCAT - alertes de risc químic - i d'enviament de missatge als telèfons mòbils a 12 municipis, amb 53 establiments afectats per la normativa d'accidents greus de diverses comarques, entre les quals el Vallès Occidental. En concret, s'activaran als municipis de Polinyà i Santa Perpètua de Mogoda.

Les sirenes sonaran durant 15 minuts, amb un avís de confinament, que tot i que no es requerirà fer-lo, es demana a tothom qui pugui a posar-lo en pràctica, així com els consells bàsics en cas d'accident químic: tancar-se a l'edifici on som o el més proper, i tancar portes i finestres o qualsevol ventilació a l'exterior.

Un cop acabat el simulacre, es podrà respondre a una enquesta per valorar l'audició de les sirenes i si s'ha rebut l'alerta al mòbil a les zones afectades. L'enquesta és anònima, però permet saber si les sirenes s'han escoltat i des d'on.

La resta dels municipis on es posaran en marxa les 21 sirenes seran Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet (Bages), Puig-Reig (Berguedà), Granollers, Gualba, Montornès del Vallès, Parets del Vallès i Sant Celoni (Vallès Oriental), Riells i Viabrea (La Selva) i Les (La Val d'Aran). En alguns d'aquests municipis n'hi ha més d'una, i cinc són noves: Parets del Vallès (1), Santa Perpètua de Mogoda (1), Polinyà (2) i Montornès del Vallès (una, que s'afegeix a la que ja existia). A més, es podran sentir des de Barberà del Vallès, Canovalles, les Franqueses del Vallès, Lliçà de Vall, Montmeló i Vilanova del Vallès, per proximitat als municipis que tenen sirenes.

La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova del 18 d'octubre és de 112.359 habitants.

Més endavant, el 15 de novembre, es farà la nova prova de les sirenes de risc químic del PLASEQCAT al Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental.

A l’inici de la prova s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i a continuació s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d'inici d'alerta (so de confinament) són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons.
A la finalització de la prova s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: "PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, si sentiu les sirenes, confineu-vos".

Es recomana a la població de les zones on es desenvoluparà el simulacre que comprovin la configuració del seu telèfon per poder rebre l’alerta.

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament, i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes.