Així serà el nou Servei comarcal de tractament de residus municipals

Rubí és un dels sis municipis que ha cedit la gestió d'aquest servei al Consorci de Residus del Vallès

El Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental
El Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental | GSV
Nació
18 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 18:11h

Aquest dimecres al matí s'ha constituït el Consell d'Alcaldies pel mandat 2023-2027, conformat pel president del Consell Comarcal del Vallès OccidentalIgnasi Giménez, i els alcaldes i alcaldesses dels 23 municipis de la comarca. La primera sessió ha servit per informar favorablement de la creació del nou Servei comarcal de tractament de residus municipals i el seu corresponent reglament regulador, i sobre el Programa d'Actuació Comarcal (PAC) del Consell, que permetrà fer efectiva la corresponent delegació de la competència de diversos ajuntaments de la comarca a l'ens. El ple, doncs, podrà aprovar definitivament el nou Servei comarcal de tractament de residus i el reglament, i donarà pas a que es pugui desenvolupar a través d'una ordenança comarcal.

Ara com ara són sis els ajuntaments que han delegat la competència del tractament de residus al Consell: Rubí, Terrassa, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat i Ullastrell. Aquesta delegació respon al compliment de la Llei de Residus que estableix uns objectius de recollida per als pròxims anys i el requeriment que la taxa de residus cobreixi el 100% del cost del servei. Gestionar el Servei de tractament de residus municipals de forma mancomunada és més eficient que fer-ho individualment, i suposarà una rebaixa en les despeses de gestió per part dels ajuntaments.

El Servei públic comarcal de tractament de residus municipals comprèn la coordinació i assistència tècnica de les recollides selectives, la valorització i el tractament de les fraccions dels voluminosos, fracció orgànica i resta. La valorització i tractament dels residus es realitzarà a través del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, mitjançant les plantes de la seva titularitat o bé el gestor de residus que s’estableixi.

L'objectiu d'aquest nou sistema és avançar cap a la coresponsabilitat de la ciutadania en la gestió dels residus, ja que el cost del tractament depèn del comportament dels veïns de cada ciutat: com millor es fa la separació, més baixa el cost. Amb aquest nou sistema tributari comarcal, s'avança cap a una taxa justa on "qui més contamina més paga". Aquest model de costos és similar al que ja s'aplica a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i als municipis del Vallès Occidental que en formen part, com és el cas de Sant Cugat.