Les torres Fantasma

"Qualsevol propietari de qualsevol edifici de qualsevol ús (això s’ha de recalcar) té obligació de mantenir-lo i el deure de fer-ho complir és competència municipal"

Una de les Torres Massana
Una de les Torres Massana | Marta Casas
23 d'octubre del 2023
Actualitzat el 13 de novembre a les 0:19h
Que l’equip de l’U.E. Rubí s’hagi classificat per jugar la primera ronda de la Copa contra l’Atlètic Club representa una bona notícia per la ciutat i ha sortit en els mitjans de comunicació generals en positiu. Pels rubinencs és un fet il·lusionador. Podria ser que uns dies abans del partit, alguns mitjans èuscars s’interessin per conèixer la ciutat on ha vingut a parar el seu estimat equip i en facin algun reportatge.  Cercaran els llocs més simbòlics i històrics que representen a la ciutat: l’Església, el Castell, les Escoles Ribas, l’Ajuntament, el Celler, el bosc de Ca n’Oriol, la Riera.

N’hi ha un, però, que angunieja una mica que el visitin i que comença a ser imatge representativa de la ciutat: les cases fantasmes municipals  del Passeig de les Torres, les antigues torres Massana. El seu aspecte ha generat alguna llegenda urbana: que si els antics okupes hi van deixar esperits, que si hi ha un passadís subterrani secret que les uneix, que si a la nit de lluna plena se senten udols, que si és la morada d’alguna bestiola, que si faran una atracció com el tren de la bruixa. La varietat dels acudits és proporcional al temps que porta abandonada i, tal com van les coses... El cert és que no presenten un estat de salubritat i d’ornat acceptable. Sorprèn que un govern, que vigila tant les formes, no hagi pres alguna determinació per revertir la situació.

Dues dades a tenir en compte: la primera, el Pla Especial de Patrimoni té les torres catalogades i la segona, l’Ordenança sobre Conservació i Seguretat dels Edificis i Construccions, publicada al BOP núm. 82 del 5/04/2004, diu textualment en l'article 1:  És objecte d’aquesta ordenança, regular per al municipi de Rubí el deure dels propietaris de les edificacions, i construccions, de mantenir-los, amb independència del seu ús i en tots els seus elements, en un adequat estat de seguretat, salubritat i ornat públic. No cal entrar en més detalls, qualsevol propietari de qualsevol edifici de qualsevol ús (això s’ha de recalcar) té obligació de mantenir-lo i el deure de fer-ho complir és competència municipal. Ja estem en una de tantes paradoxes de la vida local, qui controla al controlador?

Amb tants projectes que es presenten com a propaganda política, sorprèn que no s’hagi dit res respecte a les torres Massana. Els historiadors ja n’han fet més d’una menció i han recordat com era el Rubí del segle passat. No crec que hi hagi un menysteniment envers aquells records, però potser s’ha de fer algun pas més contundent per no passar a la història com l’època on es van perdre els pocs vestigis del passat, ja se n’han perdut prou.

Ara, davant la imminència de la vinguda de visitants interessats en la nostra ciutat, poc es pot fer més enllà de tapar les torres amb una lona, tal com es va fer amb el Casino, però esperem que algú en prengui nota, encara que sigui amb un prec de l’oposició.