FemVallès proposa un govern metropolità federal

L'associació creu necessària una institució metropolitana per gestionar conjuntament matèries com l'urbanisme, la mobilitat o el medi ambient

Nació
16 de novembre del 2023

Un govern metropolità federal. Aquesta és la proposta que posat sobre la taula l'associació femVallès enmig del debat sobre governança metropolitana que va sorgir arran de les declaracions de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni sobre una hipotètica expansió de l'AMB, i que ja va rebre una resposta per part de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità.

L'associació vallesana considera que l'actual situació és "insostenible", perquè els sistemes urbans queden tallats per una frontera metropolitana que "ignora la realitat territorial", ja que els ciutadans del Vallès "també son ciutadans metropolitans, malgrat no voler ser governats des de Barcelona". De fet, fem Vallès troba "escandalós" que un territori d'1,4 milions d'habitants i una economia potent no disposi d'una institució metropolitana per governar-se en matèries com l'urbanisme, el medi ambient o la mobilitat.

En aquest sentit, femVallès ha recordat que fa deu anys que promou la creació d'una Àrea Metropolitana del Vallès, amb les mateixes competències de l'AMB, per esdevenir el govern del Vallès Occidental i l'Oriental. Una proposta, però, que no va convèncer les grans alcaldies, que fa dos anys es van unir en l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità.

Arreu d'Europa hi ha grans exemples de governança metropolitana federal, com per exemple el de la Metròpoli del Gran París. Aquesta regió compta amb un govern federal format per districtes metropolitans, que es reparteixen les competències en funció de cada cas.

Per a femVallès, crear una AMV facilitaria l'impuls de millores en la xarxa d'autobusos interurbans, construir habitatge públic, gestionar les zones de baixes emissions o arranjar els polígons industrials, entre d'altres; tot plegat, matèries en les quals els Consells Comarcals no tenen competències ni recursos.