1 de 10
Medi Ambient

La prevenció d'envasos i embalatges centraran la Setmana Europea de Prevenció de Residus

A Rubí s'organitzaran diverses activitats entre el 18 i el 25 de novembre

Una muntanya d'escombraries plàstiques | Parlament Europeu
per Nació, 15 de novembre de 2023 a les 13:23 |
Rubí celebrarà un any més la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa europea que té l'objectiu d'organitzar accions de sensibilització sobre la necessitat d'evitar la generació de residus.

L'edició d'enguany estarà centrada en la prevenció dels envasos i embalatges, un dels principals de la indústria a Catalunya: la producció d'embalatges de plàstic suposa un terç de tots els que es fan al país, i en moltes ocasions són d'un sol ús. Es tracta d'elements que permeten conservar o transportar el menjar, principalment, però tenen un ús efímer i generen una gran quantitat de residus. Un 10% d'aquests elements són envasos lleugers, i a Rubí només se'n recicla un 4%. A banda de reciclar-los correctament, l'objectiu és reduir-los.


Pel que fa a la Unió Europea, des del 2009 a 2019 la generació de residus d'envasos va augmentar dels 66 milions de tones als 78,5 milions, uns 173 quilos per habitant. Al desembre de 2020, la Comissió Europea va establir l'objectiu que tots els envasos haurien de ser reutilitzables o reciclables d'una manera econòmicament viable l'any 2030, amb l'objectiu de reduir-los.

A Catalunya, l'11% del pes de la compra estàndard a Catalunya són envasos d'un sol ús, dels quals un 7,7% són prescindibles. Així, l'opció dels consumidors és essencial en la tria i la compra dels productes en funció del seu envàs: tot i que el preu no és sempre el mateix, hi ha diverses opcions que ho faciliten.

 

Activitats durant una setmana

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus arrencarà dissabte, 18 de novembre, amb La Gran Acció: els carrers Maximí Fornés i la plaça Doctor Guardiet organitzaran novament la fira de segona mà Refira't, amb la col·laboració de les AFA de les escoles de la ciutat així com els comerços de segona mà. La proposta estarà acompanyada d'activitats infantils, com L'inflable per reciclar saltant, dos tallers infantils (Fer titelles amb tèxtil i Clauers fets amb macrame).

A més, també hi haurà dos ecotallers en clau de Re, adreçats a grans i petits: un de garlandes amb envasos reutilitzats per les festes de Nadal i un altre de batch cooking per reduir envasos i el malbaratament alimentari. També hi haurà una parada per repartir clakis, els envasos per reciclar l'oli del projecte Rubiclak, i el Dimecres Maneres al Carrer, per reparar aparells elèctrics i electrònics que es poden portar de casa o bé agafar-ne un dels que hi ha a la parada.

Durant la setmana s’organitzaran altres ecotallers en clau de Re, centrats en la reparació i manteniment de patinets elèctrics i en la restauració de mobles, amb l’objectiu d’allargar la vida d’aquests productes. I, com cada novembre, es tornarà a fer el taller de compostatge per augmentar la xarxa de compostaires de la ciutat.


Nou servei d'Ecovaixella

Durant la setmana es posarà en funcionament el nou servei d'Ecovaixella, que les entitats i la ciutadania podran demanar per fer servir en festes i actes populars i, i que es podrà recollir al Taller Jeroni de Moragas, a Valldoreix.

La vaixella sostenible d'un sol ús també continuarà disponible, i com a novetat, hi haurà un nou servei de gots de plàstic dur, reutilitzables i retornables, per a actes de més de 1.000 consumicions.
 

Més activitats

D'altra banda, s'organitzarà una sortida al CTR Vallès, el centre de tractament de residus que rep la fracció resta de la ciutat, per conèixer què passa després de llençar els residus al contenidor, així com la tecnologia i les infraestructures que fan possible reduir els que van a parar a l'abocador.
 
Els serveis La Trocalleria i Dimecres Manetes faran una edició especial: l'espai d'intercanvi de productes s'ubicarà cada dia de la setmana a un barri diferent (Can Fatjó, Ca n'Oriol, El Pinar, Les Torres i el 25 de setembre) i el de reparació d'objectes es farà al Centre Cívic La Cruïlla, al Pinar, el 22 de novembre de 17h a 20h, en format Si ho repares, t'ho quedes

Per últim, ja està en marxa la campanya de recollida de joguines Encara poden donar molt de joc!, fins a l'1 de desembre, a les deixalleries mòbils i de Cova Solera i a quatre punts de recollida a centres educatius.

 

Arxivat a:
Societat
Participació