Així se celebrarà el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional a Rubí

El consistori ha dissenyat un ampli programa d'activitats que s'allargarà del 28 de novembre al 3 de desembre

1200_1700141839WhatsApp_Image_2023-11-16_at_14.37.02
1200_1700141839WhatsApp_Image_2023-11-16_at_14.37.02 | Aj. de Rubí
Nació
27 de novembre del 2023
Actualitzat a les 8:51h
L'Ajuntament de Rubí commemorarà un any més el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional (3 de desembre) per reivindicar i visibilitzar els drets del col·lectiu. Ho farà a través d'una àmplia programació d'activitats, vertebrada amb diverses entitats locals, que s'allargarà entre el 28 de novembre i el 3 de desembre, per reclamar més poder de decisió de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la seva vida.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha explicat que “part de les accions que desenvolupem des del Servei de Diversitat Funcional de l’Ajuntament incideixen justament en això: en l’empoderament de les persones amb discapacitat i en la seva defensa com a ciutadania de ple dret, capaç en molts casos de desenvolupar una vida independent”. La batllessa també ha reivindicat la tasca d’informació, orientació i assessorament que fa l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional (OADF) amb l’objectiu que les persones amb discapacitat puguin disposar dels suports adequats per tenir una vida plena.

Un programa

La programació d’aquest any arrencarà el dimarts 28 de novembre amb la participació del grup de dones amb discapacitat Círculo Libre al programa Rubí al Dia, de Ràdio Rubí (10 h).

El dimecres 29 de novembre, a les 17.30 h, tindrà lloc a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler la xerrada Prematuritat i les seves conseqüències, a càrrec del doctor Francesc Botet, metge especialista en prematuritat, i Laura Torres, mare d’un infant prematur. Per assistir-hi, cal fer inscripció prèvia al correu [email protected].

L’endemà, dijous 30 de novembre, l’atenció es desplaçarà a Sabadell, seu d’una jornada comarcal d’entitats i serveis de l’àmbit organitzada pels ajuntaments de Sabadell, Terrassa, Sant Cugat, Castellar, Viladecavalls i Rubí. Sota el títol "Al Vallès Occidental, sumem capacitats", la trobada donarà continuïtat al treball de reflexió i intercanvi d’experiències que duen a terme els serveis tècnics dels municipis participants des de fa anys de manera periòdica.

Una part important de la programació es concentrarà el divendres 1 de desembre. A les 11 h, s’iniciarà un taller d’expressió corporal i artística a l’Escola d’Art i Disseny edRa. L’activitat, anomenada Artteràpia, anirà a càrrec del Servei de Rehabilitació Comunitària del Consorci Sanitari de Terrassa. Per participar-hi, cal adreçar un correu a [email protected].

També a les 11 h, la Fundació AVAN coordinarà un taller de millora de la memòria a la seu de l’entitat (c. Lluís Ribas, 27-29, 1r 5a). Cal apuntar-s’hi prèviament a través del correu [email protected] o del telèfon 93 588 17 90.

La tarda estarà reservada per al lleure inclusiu. El Teatre Municipal La Sala acollirà una doble sessió de cinema. A les 17.30 h, es projectarà Ainbo, la guerrera de l’Amazones, adreçada a infants de més de 7 anys, observant tot un seguit de mesures d’accessibilitat cognitiva: llum tènue, so més baix i un espai d’oci per si algú necessita sortir momentàniament de la sala. I a les 20 h, el públic adult podrà veure "Mentes maravillosas", sobre la trobada casual entre un director d’una funerària que viu dedicat a la seva feina i un home amb paràlisi cerebral.

Els actes del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional finalitzaran el dia de la commemoració, el diumenge 3 de desembre, amb l’habitual jornada festiva protagonitzada per les entitats i serveis de l’àmbit, que es desenvoluparà durant tot el matí a la plaça del Doctor Guardiet. Com sempre, hi haurà parades informatives i tallers familiars, així com tot un seguit d’activitats de sensibilització: una exposició fotogràfica del grup de dones Círculo Libre; una desfilada de roba a càrrec de l’Associació Daus en col·laboració amb el grup de dones de costura del Centre Cívic del Pinar-La Cruïlla (11.30 h); l’actuació de l’orquestra Diversmúsic de l’Escola Municipal de Música Pere Burés (12.30 h); la intervenció de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i la lectura del manifest escrit per les entitats i serveis; i una sessió final de DJ amb PD EFA (13.30 h). Per promoure la participació de les persones amb alta sensibilitat auditiva i conscienciar la ciutadania, durant la primera hora de la festa les activitats es faran amb un volum més baix.