«BresSols»: famílies de Rubí reclamen més places d'escola bressol públiques

La plataforma calcula que uns 140 infants s'han quedat sense plaça, i denuncien les dificultats que això comporta

Infants en una escola bressol
Infants en una escola bressol | Cedida
22 de novembre del 2023
Actualitzat a les 14:17h
El Mael, l'Aran, el Joan i l'Arnau són quatre infants de Rubí d'entre 0 i 3 anys, és a dir, de l'etapa d'Educació Infantil. Tres d'ells, però, s'han quedat sense plaça a les escoles bressol municipals, i un d'ells potser hi haurà de renunciar perquè no té garantit l'accés al servei d'acollida ("Bon dia").

Les històries d'aquests nens les ha compartit una nova plataforma familiar, BresSols a Rubí, que denuncia l'escassetat de places d'escoles bressol públiques a la ciutat. En total hi ha 381 places repartides en tres escoles, una xifra totalment insuficient per garantir l'accés a l'educació infantil a tots els nens i nenes de Rubí d'entre 0 i 3 anys. L'Ajuntament de Rubí no ha respost a la petició d'informació de RubiTV.cat sobre el nombre d'infants que han quedat sense plaça, però una estimació de la plataforma xifra les famílies que no han tingut accés a les escoles bressol públiques després de sol·licitar plaça en 140. Però, de fet, la xifra seria molt més elevada tenint en compte que la natalitat a Rubí se situa en uns 600 infants cada any.

Així, el Mael, de dos anys, va quedar fora de l'escola La Bruna i s'ha de quedar a casa amb un membre de la seva família fins que pugui anar a una escola bressol privada. Li ha passat el mateix a la família del Joan, i això implica un esforç econòmic molt important, ja que des d'aquest curs, l'I2 és gratuït. Per mirar de compensar la càrrega econòmica, en Joan no es queda a dinar a l'escola i, per tant, la seva família ha de fer malabars logístics o comptar amb l'ajuda dels avis. 

Els pares de l'Arnau, un bebè de set mesos, fa poc que viuen a Rubí, i els seus pares treballen, tots quatre, fora de la província de Barcelona. Com que l'Arnau no va obtenir plaça a l'escola bressol, la seva mare ha acabat demanant una excedència per poder fer-se càrrec d'ell, ja que si no, el seu sou íntegre hauria anat a parar a escoles bressol privades i cangurs. En aquest cas, la plataforma BresSols reflexiona sobre com afecta aquesta aturada laboral a les mares i què passa en els casos en què no es pot comptar amb els avis: "Potser viuen fora. O són massa grans. Potser tenen dret a viure la seva jubilació tranquils. Potser encara treballen. O potser ja no hi són...".

L'última història és la de l'Aran, una nena d'11 mesos que sí que ha aconseguit plaça a una de les escoles bressol municipals, però que podria haver-hi de renunciar perquè no li han garantit l'accés al servei d'acollida. Una qüestió que, al parer de la plataforma familiar, hauria d'estar resolta des d'abans d'iniciar el curs i el període d'adaptació - que també comporta esforços logístics per als pares dels nens -, ja que és una dada de la que disposen els centres en el moment de la matriculació.
 

Infants de Rubí sense plaça a les escoles bressol públiques Foto: IG/@bressolsarubi


Per tot plegat, el grup de famílies organitzades al voltant de BresSols fa una crida urgent per augmentar el nombre de places públiques a la ciutat, per donar resposta adequada a les necessitats de les famílies de Rubí i que tots els infants tinguin accés a una educació de qualitat en l'etapa 0-3.

Per altra banda, el moviment també exigeix una "partida pressupostària digna i útil", que permeti la no externalització de les escoles bressol, i que s'equiparin les condicions laborals de les treballadores. A Rubí, dues de les escoles estan gestionades per Cavall de Cartró, de l'entramat empresarial de Clece, i la tercera és de gestió directa.

A través de les xarxes socials, la plataforma BresSols també ha mostrat el seu suport a les treballadores de l'escola La Bruna, que han convocat una vaga indefinida d'una hora diària cada dimecres.