La Taula de Competitivitat Industrial de Rubí reivindica el model circular

L'Institut Cerdà analitza les iniciatives d'economia circular a les empreses de Rubí: un 24,9% n'han aplicat

Reunió de la Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí
Reunió de la Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí | Localpres
Nació
23 de novembre del 2023
Actualitzat a la 13:14h
El Consell General de la Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí aposta pel model d'economia circular i digital com a eina per a impulsar la competitivitat i la sostenibilitat del teixit empresarial en la última sessió que han celebrat aquest dimarts, 21 de novembre, i que ha servit per fer balanç de la feina feta durant l'any 2023.

Les accions més destacades d'aquest últim any són la inversió d'1,5 milions d'euros en els polígons d'activitats econòmica, el creixement del Grup de Compra Agregada fins a les 55 empreses, l'aprovació de l'ordenança i el reglament per eliminar la zona blava, 53 assessoraments de millora de la competitivitat a empreses, 385 insercions al mercat de treball...

"Rubí ha esdevingut ambaixadora del projecte Indústries per l'acció climàtica i la inserció social, i s'han incorporat a les xarxes Innpulso, Ciutats Intel·ligents (RECI) i Espanya Creativa", ha recordat l'alcaldessa, Ana María Martínez. "Una vegada més podem constatar que, treballant plegats, teixit empresarial, entitats socials i de coneixement, Rubí avança més ràpidament i arriba més lluny", ha conclòs.

Pel que fa al model circular, el regidor de Serveis a l'Empresa, Víctor García, l'ha reivindicat perquè proposa "dissenyar millor per reduir l'ús dels recursos i treure el màxim profit de les energies renovables", el que permet crear nous models de negoci, nous llocs de treball i alhora reduir els costos associats a la importació de combustibles fòssils i minimitzar la despesa de la gestió dels residus. "Serem més competitius, segur", ha dit el regidor.

A Rubí hi ha diversos projectes que treballen a partir del model d'economia circular, sobretot al voltant de la mobilitat i la sostenibilitat energètica: el grup de compra agregada, el reglament de la Zona de Baixes Emissions... En aquest sentit, García ha tornat a reivindicar la segona estació de FGC a La Llana.

A la trobada hi ha participat Tània Da Silva, directora de projectes de l'Àrea de Sostenibilitat de l'Institut Cerdà, que està analitzant el desenvolupament de l'economia circular a Rubí per identificar les àrees de millora, reptes i oportunitats.

Segons les dades de l'Institut, de les 1.521 empreses analitzades, un 24,9% han impulsat mesures en aquesta matèria, sobretot als PAE de Cova Solera (75), Rubí Sud (46), Can Jardí (45) i Can Rosés (42). Per sectors, els que concentren més iniciatives en matèria d'economia circular són Construcció, comerç, manteniment i reparació de vehicles, instal·lacions elèctriques (CNAE 4) i Fabricació de productes metàl·lics, elèctrics, plàstics, maquinària, productes farmacèutics, pintures i vindres (CNAE 2). Les iniciatives majoritàries s'apliquen als àmbits dels residus i l'energia.

Segons aquest anàlisi, l'administració local i supramunicipal poden crear models estratègics per als municipis a través d'organismes com la Taula de Competitivitat Industrial, que actua com a assessor, ofereix formació, capacitació i subvencions, i incentiva la millora de la gestió sostenible dels recursos.