Junts proposa que l'Ajuntament reparteixi reductors de cabal a les llars de Rubí

La formació critica que la ciutat encara no hagi respost a l’informe desfavorable de l’ACA al Pla de la sequera

Els embassaments de Catalunya estan a nivells mínims
Els embassaments de Catalunya estan a nivells mínims | ACN/Laura Busquets
Nació
23 de novembre del 2023
Actualitzat el 24 de novembre a les 8:32h
Junts Rubí proposa que l'Ajuntament reparteixi reductors de cabal a les llars de la ciutat, per incentivar l'estalvi d'aigua entre els veïns, ara que s'ha decretat la fase de preemergència per la sequera, i davant la previsió que es pugui decretar l'emergència en les pròximes setmanes.

Ivan Vila, responsable d'acció municipal i portaveu de la formació, considera que seria una bona acció de sensibilització: per una banda, per donar accés als aparells a persones que potser no els coneixen o no farien l'esforç de comprar-los, i per altra banda, perquè el kit s'acompanyaria d'una guia de consells per estalviar aigua als domicilis. El portaveu municiapl recorda que aquests reductors "poden estalviar fins a un 50% de consum d'aigua", i n'hi ha per a diverses aixetes: la cuina, la dutxa, el lavabo...

Aquesta iniciativa ja s'ha dut a terme en alguns municipis en episodis de sequera anteriors, com a Matadepera, Sils o Parets del Vallès. En tots els casos, els kits incloïen els diversos models de reductor i es podien recollir en punts determinats, com ara centres cívics o les oficines municipals.

Junts espera que aquesta proposta es pugui veure reflectida en els Pressupostos municipals, que es portaran a debat al ple d'aquest dijous, i en aquest sentit també demana que s'aprofiti la injecció de diners que ja ha anunciat la Diputació de Barcelona de suport als municipis en la lluita contra la sequera.

Per la seva banda, la formació ha posat en marxa una campanya informativa a través de les xarxes socialsJunts plantem cara a la sequera, per contribuir a la conscienciació de la població i fer difusó d'alguns consells: no deixar l’aixeta oberta mentre ens rentem les mans o les dents, reparar les fuites d’aigua, dutxar-se en comptes de banyar-se, aprofitar els primers litres d’aigua abans de la dutxa fins que arriba a la temperatura adequada amb una galleda, posar les rentadores amb la càrrega plena, reaprofitar l’aigua que fem servir a la cuina… 
 

Crítiques a l'Ajuntament per l'informe desfavorable del pla de sequera municipal

Junts Rubí ha criticat que l'Ajuntament no hagi rectificat el Pla local contra la sequera, que té l'informe desfavorable de l'ACA des del passat mes de febrer: segons expliquen, l'ens assenyalava que el Pla elaborat per l'Ajuntament no detallava volums mensuals ni els mitjans materials o humans per aplicar les mesures previstes, cosa que feia dubtar de la capacitat del Consistori per aplicar-lo.
 

Pantà de la Llosa del Cavall. Foto: Josep Sala



Tot plegat després que la formació, en àmbit nacional, hagi demanat la convocatòria d'una nova cimera de l'aigua, que es compleixi la llei vigent de mesures urgents contra la sequera, impulsada per Junts, i que s'accelerin els tràmits per dur a terme les inversions necessàries en infraestructures hídriques arreu del territori. "Si fem les coses tard i malament, no arreglarem res", ha lamentat Ivan Vila.

El portaveu també suggereix que es creï una Taula de l'Aigua a escala local, amb representació de la ciutadania, les indústries, els comerços, les entitats i l'administració, perquè "cadascú, des del seu àmbit, pugui aportar les millors propostes des del coneixement i l'experiència" per contribuir a traçar la millor estratègia per reduir el consum d'aigua.

Finalment, Vila demana a l'Ajuntament que incrementi l'esforç comunicatiu sobre la situació de sequera i les restriccions, posant informació a punts estratègics com les àrees verdes, les fonts o altres punts d'aigua. "És una manera d'enviar un missatge constant a la població sobre la situació extrema que patim", considera el portaveu. Junts recorda que estalviar aigua és una responsabilitat mediambiental, però tampoc no vol oblidar l’important estalvi econòmic que comporta, tant per als particulars com per a les empreses i les administracions.