El Consell Comarcal aprova un pressupost de 63,8 milions d'euros, el més alt de la història

La nova taxa comarcal aportarà uns ingressos de més de 21 milions d'euros

Ple d'aprovació del Pressupost del Consell Comarcal del Vallès Occidental
Ple d'aprovació del Pressupost del Consell Comarcal del Vallès Occidental | Cedida/CCVOC
Nació
24 de novembre del 2023
El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat aquest dijous, 23 de novembre, un pressupost de 63'8 millions d'euros, 24,6 milions més que l'anterior (+63%), i que és el més alt de la història d'aquesta organització, com ha explicat el president Ignasi Giménez, que ha destacat que suposa "un canvi de rumb i l'inici d'una nova etapa en les polítiques comarcals". Els comptes s'han aprovat amb els vots favorables dels cinc grups del govern (PSC, ERC, Junts, En Comú Podem i Tot per Terrassa) i amb els vots en contra de la CUP, PP i Vox.

El conseller d'Organització i Governança, Javier García, ha estat l'encarregat d'explicar les línies generals del Pressuipost i les principals novetats.
 

Nous ingressos

Fins a l'exercici 2023, els ingressos del Consell Comarcal provenien de quatre grans fonts de finançament: la Generalitat (79%), els Ajuntaments (14%), la Diputació de Barcelona (4%) i Altres: taxes, preus públics i cànons (3%). Aquest ordre de fonts d'ingressos canvia per al 2024, amb la creació del Servei comarcal de tractament de residus: la primera continuarà essent la Generalitat (52%), però les taxes i preus públics augmenten fins al 36%. Els ajuntaments reduiran la seva aportació lleugerament, fins al 10%, i la Diputació de Barcelona, un 1%.

La taxa comarcal per la prestació del servei de residus, d'acord amb la previsió feta en l'estudi de costos, preveu una recaptació neta de 21.678.289,59 euros

L'ordenança fiscal número 3, que regula el Servei del Mercat de fruites i verdures i altres productes alimentaris, s'ha modificat i ha pujat un 3,4%, i també s'han aprovat les aportacions municipals per l'activitat de foment del turisme per a l'any 2024. L'increment total de les ordenances respecte de l'exercici 2023 és d'un 0,27%.

Respecte al finançament, el president del Consell ha recordat que aquests ens pateixen un "important dèficit", cosa que impedeix un "finançament adequat pels serveis estructurals de la institució", i ha encoratjat el ple a "seguir treballant amb la Generalitat" per millorar-lo. En els últims anys, el Consell també ha aconseguit finançar projectes amb una clara injecció pressupostària de subvencions dels Fons Europeus Next Generation: set projectes, amb un import total de més de dos milions i mig d'euros.
 

3,3 milions més a l'Àrea de Benestar Social

L'Àrea de Benestar Social s'incrementa 3,3 milions d'euros respecte a l'exercici anterior, un 11% més. L'increment prové de l'augment d'ingressos dels ajuts de menjador (9%, 1,4 milions d'euros), de les aportacions dels ajuntaments per al SAD (un 36,1%, 1,4 milions d'euros), dels ingressos pel Servei de Transport escolar comarcal (3,67%), i del Contracte Programa del Departament de Feminismes (un 54%, fins als 219.422,15 euros).
 

Autobusos de transport escolar Foto: CCBP


Dins del Departament de Feminismes es mantindrà la línia de finançament per impulsar la prestació de cura temporal de nens i nenes d'entre 0 i 14 anys, dins del projecte Temps per cures, amb una dotació de 277.000 euros; i per part de la Diputació de Barcelona es continuarà amb el programa de benestar emocional.
 

Next Generation

Per al 2024, el Consell continuarà desenvolupant diverses accions finançades amb els fons europeus Next Generation, amb diversos projectes destacats

El riu teixint fils de vida és un dels projectes importants que comptarà amb finançament europeu, amb un pressupost de 632.360 euros que servirà per iniciar les obres dels camins, la millora de l'eficiència energètica, transició digital i competitivitat.

Un altre projecte és Digitalització al servei de les persones, que contempla diverses actuacions per a la digitalització i la millora en la gestió de la informació en l'àmbit de l'atenció a les persones, amb una dotació de 109.441,53 euros, que es destinaran a crear el nou aplicatiu del Servei de Traducció i Interpretació, llicències de plataforma de signatura biomètrica i una aplicació de gestió EAIA.

I el tercer projecte destacat és el de transició energètica a la indústria i a la llar que s'ha desenvolupat durant aquest 2023 i finalitzarà al mes de març de 2024.

A més, s'incorporarà al pressupost una subvenció concedida per l'entitat IDAE, de 72.668,10 euros, per a l'Oficina de Transició Comunitària per l'impuls de les comunitats energètiques.
 

Projectes comarcals

Una de les àrees que perdrà dotació és la de Desenvolupament econòmic local (-21%), ja que el SOC, principal font de finançament de l'Àrea, no presentarà diferents línies de convocatòries que sí que havia presentat el 2023. Això no impedirà donar continuïtat a activitats de concertació i treball amb els agents del territori per definir estratègies territorials d'ocupació i vetllar pel Vallès Industrial.

Així, es mantindran els convenis per a dinamització industrial, del servei d'ocupació juvenil, la dinamització de l'ocupació i el comerç, i la dotació d'una subvenció concedida per la Generalitat per a l'Oficina comarcal de transició energètica.

En el programa de Sostenibilitat Alimentària, continua amb la implantació del projecte Recooperem del Mercat circular.

L'Oficina comarcal d'habitatge mantindrà la dotació, amb un import similar a l'any 2023, i també el servei comarcal de Rehabilitació d'Habitatge, que rebrà un ingrés provinent de l'Agència d'Habitatge de Catalunya, de 16.000 euros, per a la tramitació d'expedients del programa de rehabilitació promogut amb fons Next Generation. La recaptació de la taxa d'avaluació ambiental s'incrementa en un 60%, atesa la previsió a l'alça de la tramitació d'aquests expedients de llicències.