Llum verda a la modificació urbanística de l'entorn de l'Escardívol

Només l'AUP vota en contra del projecte, que preveu edificar en una zona declarada inundable

L'àmbit afectat per la modificació urbanística
L'àmbit afectat per la modificació urbanística | Ajuntament de Rubí
27 de desembre del 2023
Actualitzat el 10 de gener del 2024 a les 8:34h
El ple municipal ha aprovat aquest mes de desembre una modificació del Pla d'Ordenació General en un àmbit proper a la zona de l'Escardívol, el P.E.R.I. 10.1.2, poc més d'un any després d'haver obert una consulta pública prèvia per conèixer aportacions de la ciutadania. La modificació es duu a terme després que l'empresa EDISA, propietària de les parcel·les on hi ha l'oficina de Correus, presentés un recurs per poder donar compliment al conveni signat el 1995 amb l'Ajuntament i que li permetria construir pisos a la zona.

Tots els grups municipals han votat a favor de la proposta excepte Veïns per Rubí, que s'ha abstingut, i l'AUP, que hi ha votat en contra.

El portaveu d'En Comú PodemAndrés Medrano, va argumentar que la modificació urbanística permetria modificar l'aspecte "decrèpit" que presenta la zona afectada: "un entorn desordenat, unes construccions ruïnoses i que fins i tot representen un perill per qui vol anar per aquelles voreres...", resoldre alguns problemes de la mobilitat i introduir la figura de l'habitatge protegit.

Medrano també va subratllar la necessitat d'urbanitzar la zona verda existent a la part posterior de l'oficina de Correus per tal de convertir-la en un espai digne per a la ciutadania, i l'oportunitat que representa fer-ho sense una despesa pública i haver d'assumir-ne el manteniment.

Veïns per Rubí es va abstenir en aquest punt de la votació. Per al portaveu, Toni García, va assegurar que la solució tècnica que es planteja és "bona", i tot i que "no és el model que ens agradaria", altres alternatives són massa complicades d'assumir. García també va criticar la "inacció" del govern en el desenvolupament del nou Planejament.

En un mateix sentit es va expressar Juan José Giner, portaveu del PP, va donar suport al projecte per poder millorar la imatge de la zona arquitectònicament i paisatgística, i va criticar la inacció de l'Ajuntament que ara obliga a fer aquest tràmit d'urgència. També va fer referència a la conservació del patrimoni, especialment els plataners, a l'oportunitat que suposa que hi hagi plantes baixes comercials, noves zones verdes i habitatge protegit, i els ingressos que suposarà a les arques municipals dur a terme la modificació urbanística.

Finalment, ERC va defensar el projecte com una "bona solució" per la incorporació de 16 nous habitatges protegits, i Joan Puntí, encarregat d'argumentar-ho, va advertir que la millora estètica de la zona "no arribarà d'un dia per l'altre". A més, va assegurar que Esquerra treballaria per una proposta de pacificació i millora de l'àmbit mentre no es duu a terme tot el projecte.


L'AUP, en contra "per respecte"

Marina Dolset, en una intervenció al ple municipal Foto: Ajuntament de Rubí



Marina Dolset, portaveu de l'AUP va fer una intervenció molt dura sobre aquesta modificació, que considera "una barbaritat". En primer lloc, retreure que el govern volgués "hipotecar un espai de la ciutat que és clau, tant pel seu emplaçament com pel seu valor històric i emocional". En aquest sentit, va citar unes paraules d'una supervivent de la Rierada de Rubí del 1962, Victòria Muixí - "on ha passat el riu, no hi posis el niu" - per recordar que la zona de l'Escardívol continua essent inundable. Això fa, precisament, que no es puguin construir aparcaments sota dels futurs pisos, amb la qual cosa s'acabaran creant nous problemes de mobilitat, saturant encara més l'actual aparcament de l'Escardívol.

L'Alternativa va tornar a posar sobre la taula la seva aposta per fer un gran parc a l'actual Escardívol, i també va recordar que existeixen elements del patrimoni local que tenen un valor històric i simbòlic, com la casa de Cal Corrons, malgrat que la seva protecció no sigui l'adequada en el Catàleg i Pla Especial de Protecció del Patrimoni, i la mateixa Riera de Rubí.

Dolset també va fer referència a les circumstàncies en què es produeix aquesta modificació del PGO - quan polítics i ciutadania estan iniciant el debat del POUM -: un conveni de l'any 1995 i una sentència que "es preveu negativa per l'interès de la ciutat", a més de les suposades bondats de poder construir habitatge protegir i guanyar una zona verda sense cap cost: "També tenim respostes per això", va dir la portaveu, que suggereix que l'Ajuntament podria fer ús del dret a tempteig i retracte per augmentar el parc públic d'habitatges o declarar la zona afectada per la modificació d'interès general i expropiar-la perquè ningú hi pugui construir, "per respecte" a la memòria històrica de la ciutat. Per altra banda, va recordar que "estem hipotecades per un conveni de l'any 1995".

La portaveu de l'Alternativa va expressar la seva "sorpresa" pel posicionament tant d'ERC com d'En Comú Podem, recordant-los als republicans que van afegir-se a una moció per evitar la construcció de l'equipament esportiu de Cova Solera en zona inundable, "exactament el mateix" que el de la mateixa zona, i als Comuns, que no tinguessin en compte la memòria històrica ni tampoc criteris ecològics a l'hora d'emetre el vot. En aquest sentit, va recordar les inundacions que va patir Terrassa al juny, amb uns volums superiors als que s'estableix en un informe pluviomètric del mateix Ajuntament de Rubí per determinar quan hi ha perill de desbordament de la Riera.

El govern va rebutjar la possibilitat de dur a terme una expropiació perquè seria massa llarg, i va explicar que l'Agència Catalana de l'Aigua va establir, el 2018, les noves cotes que s'establien per edificar en aquesta zona inundable. El regidor de Planejament, Rafael Güeto, va recordar que el que es duia a aprovació era una modificació urbanística, i després s'aprovaria la urbanització en si, que haurà de seguir totes les prescripcions que estableixin l'ACA.
 

La Riera de Rubí, el passat 13 de juny Foto: Jaume Serra