1 de 10
El Pinar

Veïns del Pinar de Rubí: «Hem lluitat molt perquè no ens estigmatitzin»

Una representació de l'Associació de Veïns del Pinar explica a RubiTV.cat com s'ha viscut l'actuació policial d'aquests dos dies: "Sentim que hem de començar de zero"

El barri del Pinar, a Rubí | Cedida/R.M.
per Marta Casas, Rubí | 19 de gener de 2024 a les 19:03 |
"Si volguessis localitzar un terrorista i tinguessis indicis que o ell o algú de la seva família es troba en un lloc concret, com organitzaries el dispositiu de recerca?". Aquesta és la pregunta que es fan els veïns i veïnes del barri del Pinar de Rubí, que dimecres 17, i dijous 18 de gener, va ser escenari d'una actuació policial que ha mantingut els accessos a la urbanització, tant per la connexió amb la C-1413 com per la via que connecta amb Can Rosés, tancats i controlats per part dels Mossos d'Esquadra, en una operació emmarcada en el Pla Operatiu Específic antiterrorista.


Dimarts, 16 de gener, els Mossos van dur a terme diverses entrades i escorcolls a localitats catalanes, entre les quals Rubí, un operatiu que va acabar amb la detenció de quatre persones, tres de les quals ja han estat posades en llibertat amb càrrecs. A Rubí, els Mossos d'Esquadra no van localitzar l'home que buscaven al seu domicili del carrer Segòvia, però algunes informacions els van conduir a buscar-lo al barri del Pinar, on suposadament s'hauria refugiat. 
 

Una furgoneta dels Mossos d'Esquadra a l'accés des de la C-1413 al Pinar Foto: Marta Casas


Els veïns del barri han vist amb estupefacció com, de sobte, per entrar al barri tant amb cotxe, com a peu com amb transport públic, havien de passar pel control policial. "No tenim cap problema amb això, per descomptat, si és per garantir la nostra seguretat, com es fa a tots els barris i carrers de Rubí", explica una delegació de veïns que formen part de l'Associació de Veïns del Pinar

El problema amb aquest control policial, doncs, ha estat "la desmesura, el caos i la desinformació". "Hem rebut molts missatges i comentaris preguntant-nos què està passant al Pinar, i no sabem què respondre", lamenten, i recorden que, de fet, els Mossos d'Esquadra no han fet cap entrada ni registre al barri, i per descomptat cap detenció, sinó que simplement han controlat i "torpedinat" els accessos: "Aquí hi viu gent gran, famílies amb nens petits i cotxets... que s'han trobat que no han pogut arribar amb el bus fins a les parades que tenim a tocar de les cases". El control també ha pertorbat l'activitat econòmica d'una impremta, com ha explicat la seva propietària, Maria José Munuera, a Ràdio Rubí.  

Per altra banda, qüestionen que l'actuació policial hagi estat efectiva: el dispositiu va estar actiu durant bona part de la tarda de dimecres i pràcticament tot el dijous, i a una hora determinada, la policia va marxar. "Busquen un presumpte terrorista que no es mou a les nits o durant determinades hores del dia?". Aquest divendres, i coincidint amb el fet que tres dels quatre detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs, la policia ni tan sols ha aparegut.
 

"Volem que se'ns deixi d'estigmatitzar"

La preocupació va molt més enllà d'aquest fet puntual. El barri del Pinar no està lliure de problemes: "De persones indesitjables n'hi ha, com a tot arreu, però el nostre no és un barri conflictiu". Al contrari: durant molts anys, l'Associació de Veïns ha treballat molt per dignificar el barri i crear cohesió: s'hi fan activitats familiars i infantils, hi ha comissions de festes i de joves que organitzen activitats, la geganta Lola fa més de deu anys que viu al barri... 
 

La Lola és la geganta del barri del Pinar Foto: Marta Casas


"Després de tants anys de lluita, passa una cosa com aquesta i sentim que hem de començar de zero perquè no se'ns estigmatitzi", lamenta una de les veïnes, que va viure la seva adolescència al Pinar i ara, mare de dos fills, sap que els menuts de vegades reben comentaris despectius o insinuacions envers el barri on viuen. "No vull que ni els meus fills ni cap dels meus veïns sentin vergonya de viure aquí". 
 
Aquesta veïna és d'origen marroquí i una de les persones més actives a l'Associació de Veïns i la Comissió que s'encarrega d'organitzar activitats. Assegura que fa molts anys que ha de patir comentaris discriminatoris i ja sap com ha de combatre'ls, però hi ha altres persones que no saben fer-ho o no se senten capaces. "No vull fer-me la víctima: soc víctima d'aquestes situacions. I hi ha qui aprofita determinats fets per promoure discursos d'odi, i crec que no són conscients del mal que fan". En aquest sentit, vol posar sobre la taula "el mal que pot fer" una acusació de terrorisme: "Al barri ens han etiquetat de tot: d'ocupes, de traficants... i ara, a sobre, de terroristes". "Les conseqüències de tot el que ha passat, s'ha publicat i s'ha dit aquests dies les patirem nosaltres", apunta la veïna. "Ens han volgut atemorir?", es pregunta.
 

"Qui ens demanarà disculpes?"

Aquesta última reflexió ha portat als veïns i veïnes a rebutjar i rebatre alguns comentaris que s'han fet a les xarxes socials, des d'entorns d'extrema dreta, i que "alimenten els discursos d'odi sense tenir un veritable coneixement de la realitat". "I ara, qui ens demanarà disculpes per haver insinuat o fet creure que el barri és ple de terroristes?", apunten les veus de l'Associació.

De fet, les veïnes comenten que estudien prendre accions legals contra la persona que ha difós la fotografia, el nom i cognoms del presumpte terrorista, ja que alerten que una acusació com aquesta "pot tenir conseqüències molt greus", tant per ell com per la seva família i l'entorn. 

Tot i reiterar que no critiquen cap actuació policial que es dugui a terme al barri - "Volem viure tranquils i segurs, com qualsevol altre ciutadà de Rubí" -, l'Associació continuarà treballant, com fins ara, per dinamitzar el barri i fer-lo un lloc el més acollidor i digne possible.

Els Mossos d'Esquadra han explicat a RubiTV.cat que aquests dispositius en el marc del Pla Operatiu Específic, i tenint en compte que ens trobem en el nivell 4 d'alerta antiterrorista, "es duen a terme arreu". En aquest sentit, doncs, no poden donar més informació sobre la ubicació, durada, actuacions o el tancament dels operatius.
 

Un vehicle dels Mossos d'Esquadra al barri del Pinar de Rubí Foto: Marta Casas

 

Participació