Joan Manuel Tresserras: «La República és un projecte de poder popular»

L'exconseller presenta a Rubí "Obertura republicana", escrit conjuntament amb Enric Marín, que defensa que "la qüestió de la llibertat nacional de Catalunya és una qüestió de democràcia"

Joan Manuel Tresserras i Enric Marín presenten el seu nou llibre a la biblioteca
Joan Manuel Tresserras i Enric Marín presenten el seu nou llibre a la biblioteca | Marta Casas i Anna Claverol
Marta Casas / Anna Claverol
09 d'abril del 2019


L'auditori de la biblioteca municipal ha acollit la presentació d'Obertura republicana. Catalunya després del nacionalisme, escrit a quatre mans per Enric Marín i Joan Manuel Tresserras.

Els autors del llibre, acompanyats dels periodistes rubinencs Jordi Margarit i Miquel Miralles, van explicar la tesi general que defensen a Obertura republicana, i és que el moviment sobiranista ha superat l'esquema tradicional del nacionalisme, i que per tant "no es tracta de fer la nació des de l'estat sinó que es parteix de la nació real, amb la seva pluralitat, per construir l'Estat", explica Marín.

"El republicanisme català connecta amb els grans reptes de la modernitat: la crisi de la democràcia i de la identitat que provoca la globalització", afegeix Enric Marín. Seria una resposta "contrària a la del Brexit: demanem més integració a Europa per la via del reforç de la democràcia". 

Per la seva banda, Joan Manuel Tresserras ha explicat que "la última vegada que la burgesia catalana va tenir un projecte de país va ser durant l'etapa noucentista, i no va acabar de quallar", i no n'ha tornat a tenir més, per tant, "només existirà un projecte català si altres classes socials prenen la iniciativa".

La presentació d'Obertura republicana va aplegar una cinquantena de persones.