En Comú Podem Rubí presenta una bateria de propostes en relació a la tinença responsable d'animals

Millores substancials en els espais d'esbarjo per a gossos, foment del cens i canvis en la gestió dels animals abandonats o perduts són algunes de les idees que inclourà el seu programa electoral

Ànnia Garcia i Andrés Medrano presenten una bateria de propostes sobre tinença responsable d'animals
Ànnia Garcia i Andrés Medrano presenten una bateria de propostes sobre tinença responsable d'animals | Marta Casas
Redacció
09 d'abril del 2019
En Comú Podem Rubí ha presentat una bateria de propostes del seu programa electoral, que aquest cop estan relacionades amb la tinença d'animals.

L'alcaldable de la candidatura, Ànnia Garcia, i el número dos de la llista, Andrés Medrano, han explicat alguns detalls d'aquestes idees entorn als animals i els seus propietaris, i que s'engloben en un pla integral de tinença responsable d'animals de companyia "que no es basi en accions puntuals, campanyes informatives i cartellets, sinó que vagi més enllà", ha explicat Andrés Medrano.

La proposta tindria l'objectiu de "crear comunitat", és a dir, comptar amb tots els agents implicats en la tinença d'animals: els propietaris, les associacions de defensa dels animals com Rodamons, les clíniques veterinàries...

Un dels problemes principals, segons Medrano, és que no tenim dimensionat quants animals hi ha, ni quin tipus d'animals son ni en quin tipus d'espais viuen - no és el mateix un gos que viu en una casa amb jardí que en un pis petit al centre -, i per tant no es coneixen les necessitats dels propietaris de les mascotes i no es poden atendre adequadament.

Actualment Rubí compta amb més de 3.000 animals censats, però s'estima que n'hi ha uns 10.000 a tota la ciutat.

Ànnia Garcia ha explicat les mesures concretes que proposen. En primer lloc, en referència als que considera mal anomenats pipicans - "la gent els diu així perquè estan concebuts com un espai on els animals, simplement, van a fer les seves necessitats" -, que En Comú Podem Rubí proposa "que es dignifiquin: que hi hagi desinfecció, que el mobiliari sigui l'adequat, que hi hagi il·luminació i fins i tot fonts d'aigua", explica Garcia.

Un altre element d'aquest pla integral, és el foment del cens dels animals de companyia, que per Ànnia Garcia "no només és una obligació legal, sinó que hauria de tenir un valor afegit i implicaria entrar a formar part de la comunitat, i es podrien estudiar alguns beneficis", com ajuts per a l'esterilització dels animals o la realització de cursos sobre la tinença d'animals. El cens, a més, permetria aplicar la moció presentada per ERC i l'AUP l'any 2016 sobre la creació del banc d'ADN, ha recordat la candidata d'En Comú Podem.

En aquest apartat, la formació proposa la celebració d'alguna mena de jornada anual que servís per fomentar la convivència, compartir la tinença responsable i que tots els agents implicats hi participin.

Finalment, En Comú Podem Rubí proposa que la futura concessió de l'empresa que gestiona els animals abandonats i perduts, actualment en mans de Sircan, es faci a alguna empresa que estigui, sinó a la pròpia ciutat, en algun municipi de l'entorn, i no a 50 quilòmetres com actualment. Ànnia Garcia també creu que es podria gestionar de manera directa algun dels serveis, com és l'esterilització de les colònies de gats, que actualment també ho fa Sircan.

Demà finalitza el termini per fer arribar propostes al programa d'En Comú Podem

La proposta sobre la tinença d'animals, així com les altres, encara podrien ser més completes i és per això que En Comú Podem Rubí va obrir el seu programa electoral a la participació ciutadana

El termini per fer arribar idees que es puguin afegir al programa electoral finalitza demà dimecres, i es pot fer a través d'aquest enllaç.