El benestar humà, l'element clau per visitar els espais verds i blaus

Un estudi de la UAB realitzat a diversos parcs naturals de la demarcació de Barcelona, entre ells el parc del Torrent dels Alous, conclou que les visites a aquests espais aporten molts beneficis als usuaris

La bassa dels Alous a Rubí
La bassa dels Alous a Rubí | Josep Maria Pérez Almirall
Redacció
11 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:15h
L'Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat de Barcelona ha realitzat un estudi, titulat Espais verds i benestar humà. Avaluació de la percepció dels visitants de parcs naturals, parcs urbans i platges de la província de Barcelona, amb l'objectiu de determinar la principal motivació de les persones per visitar els parcs naturals i urbans i platges.

L'estudi ha copsat l'opinió de 953 visitants a 9 espais verds i blaus de la Regió Metropolitana de Barcelona durant els mesos d'estiu i tardor de 2018:  el Parc del Montnegre i del Corredor, el Parc de la Serralada de Marina, el Parc Fluvial del Besòs, el Parc del torrent dels Alous de Rubí, el Parc de Vallparadís de Terrassa, el Parc de Diagonal Mar i el Parc del Guinardó de Barcelona, les platges de Barcelona i les platges de Gavà.

Els resultats han estat molt clars: un 80,3% dels enquestats afirma que el benestar que aporten és "una mica o molt important a l'hora de decidir" l'assistència a un d'aquests espais. En les diverses dimensions del benestar analitzades, la més valorada en tots els espais son la dimensió ambiental, és a dir, la possibilitat d'estar en contacte i integrar-se amb la natura.

Els usuaris també valoren la possibilitat de relaxar-se i recuperar-se de l'estrés i la possibilitat de realitzar exercici físic en un espai obert, una mica per sobre de dimensions com la financera, l'espiritual o la social.

Però encara més important que la motivació a l'hora de decidir visitar aquests espais és el fet que, dels enquestats, un 82,4% indica que han experimentat una millora del seu benestar durant la visita a l'espai, i la resta no ha empitjorat.

Pel què fa a les característiques dels espais verds i blaus que contribueixen a millorar el benestar dels usuaris, en destaquen el paisatge natural o seminatural, i també la presència d'aigua, especialment en les zones de platja però també en d'altres espais on hi ha elements associats a l'aigua. Per altra banda, els enquestats han valorat com a aspectes negatius una concentració excessiva de visitants en algunes àrees, alguns conflictes que es poden produir puntualment entre peatons, ciclistes o propietaris de gossos, per exemple; o un manteniment deficient.

Segons la UAB, aquests resultats "son útils", no només per als gestors d'aquestes zones sinó també per a les autoritats sanitàries, ja que podrien considerar la promoció de les visites a aquests espais verds i blaus com una estratègia d'interès general afavorida des dels organismes públics.