Curiositats que deixa el 28-A a Catalunya

Des de l'únic poble on el PP és primera força fins al municipi més favorable a Vox, passant pels sorprenents resultats als pobles de Junqueras o Jordi Pujol

El 28-A també deixa algunes curiositats.
El 28-A també deixa algunes curiositats. | Adrià Costa
Roger Tugas / Sergi Ambudio
29 d'abril del 2019
El 28-A ha deixat dos clars guanyadors. A l'Estat, Pedro Sánchez, que haurà de triar entre Albert Rivera i l'independentisme per poder arribar a la Moncloa. I a Catalunya, ERC, amb una victòria històrica i 15 escons. Aquest és l'anàlisi a l'engròs, però si ens endinsem en la multitud de gràfics i dades que s'extreuen dels resultats, municipi per municipi, també hi trobem diverses curiositats: des de l'únic poble el PP és primera força fins al municipi més favorable a Vox, passant pels sorprenents resultats als pobles d'Oriol Junqueras o Jordi Pujol.

1. Bausen, a la Val d'Aran, l'únic poble de Catalunya on el PP és primera força. Ara bé, ho són empatats amb ERC. Tots dos partits han extret sis vots, seguits pel PSC amb quatre.

2. Sant Climent Sescebes, el municipi amb més percentatge de vot per a Vox. El partit d'extrema dreta ha estat tercera força, amb el 14,58% dels suports, superat per Junts per Catalunya i ERC. Curiosament, a Sant Climent Sescebes hi ha la base militar Álvarez de Castro. Els altres pobles que han fet més confiança a Vox són Canejan, a la Val d'Aran, amb un 13,1%; Talaran, al Pallars Jussà, amb un 12,7% -on hi ha l'Acadèmia General Bàsica de Sotsoficials de l'exèrcit espanyol; i Alfara de Carles, al Baix Ebre, amb un 10,5%. 

3. El PSC s'imposa al poble d'Oriol Junqueras. Malgrat la victòria aclaparadora dels republicans arreu del país, tenyint de groc 747 municipis, no han pogut superar els socialistes a Sant Vicenç dels Horts. El PSC ha guanyat amb el 27,64% dels vots, quatre punts per sobre d'ERC, que es queda amb el 23,29%.

4. Victòria d'ERC a Queralbs, el municipi de Jordi Pujol. Gairebé la meitat de veïsn de l'expresident de la Generalitat van votar CDR el passat 26 de juny del 2017. Aquest 28-A, però, ha estat ben diferent: victòria republicana amb el 38,81%, per sobre de Junts per Catalunya, que no arriba al 30%.

5. JxCat resisteix a Amer. Malgrat la davallada de l'espai post-convergent al llarg i ample del territori, hi ha un feu que es manté intractable: el poble de Carles Puigdemont. El 48,24% dels conciutadans de l'expresident a l'exili van votar Junts per Catalunya. Lluny, en segona plaça, amb gairebé la meitat dels vots, hi apareix ERC.

6. Ciutadans només guanya en dos pobles. Al mapa de municipis catalans només s'hi aprecien dos punts taronges. Un, a Vilamalla, a l'Alt Empordà, on han sumat dos vots més que ERC. L'altra, a Arres, a la Val d'Aran, on han arrasat amb el 46,15% dels vots.

7. Vox supera JxCat en una trentena de pobles i ciutats. Entre ells, alguns dels més poblats de Catalunya, com l'Hospitalet de Llobregat. També hi destaquen municipis com Salou, Cornellà de Llobregat, Sant Adrià del Besòs o Santa Coloma de Gramenet.

8. Alguns noms d'altura que queden fora del Congrés. El director de campanya i un dels homes forts de Pablo Casado, Javier Maroto, cau de la llista de diputats populars després del resultat nul del PP al País Basc. Juanma del Olmo, responsable de comunicació de Podem i molt influent en les decisions d'Iglesias, ha estat víctima dels mals resultats dels liles a Castellà i Lleó. Ramon Tremosa, que anava de número quatre a les llistes de JxCat a Barcelona per fer el salt del parlament europeu a l'espanyol, però l'espai post-convergent només ha obtingut tres escons a la demarcació.