Lluís Roset: «La nostra formació hi és per sumar els vots de l'1-O i evitar que vagin a l’abstenció»

El candidat de Rubí Republicana - Primàries Catalunya a l'alcaldia respon les preguntes fetes pels lectors a Rubitv.cat

Redacció
14 de maig del 2019
Actualitzat a les 9:58h
Lluís Roset, candidat a l'alcaldia de Rubí Republicana
Lluís Roset, candidat a l'alcaldia de Rubí Republicana | Cedida
Dies enrere el diari Rubitv.cat va publicar la notícia Candidat, tinc una pregunta per a vostè. La intenció era que els lectors del diari fessin pregutnes als diferents candidats i candidates que es presenten el pròxim 26-M a les eleccions municipals de Rubí. En tot aquest temps, ens han arribat algunes qüestions que els veïns i veïnes han considerat d'interès i nosaltres hem fet de corretja transmissora i els hem traslladat les preguntes.

La sèrie d'entrevistes continua amb les respostes del candidat de Rubí Republicana - Primàries Catalunya (RR-PC), Lluís Roset.

- Com i quan vau intentar que les forces sobiranistes anessin juntes en una única candidatura? 


Des de l’octubre de l’any passat, hem estat parlant amb totes les forces independentistes de manera regular per intentar convèncer-les dels avantatges d’una llista unitària. La nostra estratègia ha estat el diàleg discret i perseverant. Fins i tot després de les eleccions primàries del mes de febrer, vam obrir la porta de nou amb dues condicions: acceptació per part d’almenys dues forces i noves primàries amb els caps de llista. 

- L’objectiu era una llista unitària, i es presentaran 4 llistes independentistes. Quina lectura en feu? 

Malauradament hi ha una estratègia partidista que ha impedit que quallessin llistes unitàries, no només a Rubí, sinó a tot Catalunya. Especialment ERC ha defensat que llistes separades recullen més vots. Malgrat no compartir aquesta posició, sí que entenem que a falta d’unitat, la nostra llista pot recollir el vot de moltes persones que van votar l’1-O, estan descontents amb la frenada del procés d’independència dels darrers mesos i amb els mecanismes de decisió de les cúpules dels partits. La nostra formació hi és per sumar aquests vots i evitar que vagin a l’abstenció. 

- Quin paper jugarà RR-PC si no hi ha majoria independentista a l'Ajuntament de Rubí? 

Dependrà de qui aconsegueixi l’alcaldia. Farem oposició frontal a un alcalde d’un partit del 155, sigui del PSC, de Ciutadans o del PP. En canvi, si hi ha l’escenari d’un alcalde independentista, intentarem impulsar les nostre propostes en diàleg permanent amb la majoria de govern. 

- Quines son les propostes més destacades de RR? 

En primer lloc, la lleialtat a l’1-O i posar l’Ajuntament al servei del control del territori. Caldrà impulsar un “desbordament democràtic”, social i institucional, que impedeixi que l’Estat espanyol aturi el desplegament de la República Catalana independent. Els ajuntaments hi tindran un paper clau. 

En segon lloc, volem que l’ajuntament canviï radicalment la manera de promoure la participació activa de la ciutadania. Cal garantir un control real de l’acció del govern i la consulta permanent amb els rubinencs i rubinenques de les actuacions més rellevants del mandat, incloent un veritable pressupost participatiu que no es limiti a una acció de màrketing amb engrunes. 

Finalment, volem que l’acció de govern no es redueixi a mesures a curt termini, és a dir, a planificar el mandat de quatre anys. Volem començar a construir el Rubí de 2030, 2040 i 2050 amb amplis consensos polítics i ciutadans. 

- Quines son les vostres accions previstes per tal col·laborar a impulsar la independència? 

Proposem mesures molt concretes a dur a terme des de l’inici, tals com trencar amb les empreses de l’IBEX-35, pagar tots els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya i adherir Rubí a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). A més, volem contribuir a la unitat estratègica dels partits independentistes per a garantir el control del territori quan arribi el moment del “desbordament democràtic”. 

- Què pensen fer per pal·liar i solucionar les terribles mancances a les urbanitzacions? 

Les urbanitzacions necessiten la creació d’una taula de gestió amb participació dels veïns i l’ajuntament i reunions periòdiques que ens ajudaran a conèixer de primera mà les necessitats i mancances que estan patint. S’ha de considerar cada urbanització com un barri més de la ciutat, que mereix la mateixa freqüència de neteja, vigilància, etc. Primer de tot, s’ha de fer un diagnòstic de la situació amb la col·laboració dels veïns i crear un pla de recuperació. Urbanitzacions dinàmiques i  cuidades han d’esdevenir una font de riquesa pel municipi i els seus habitants. 

- Què es pot fer des del futur Ajuntament de Rubí per evitar que els més joves abandonin la ciutat? 

Cal promoure un habitatge digne amb preus socials per als joves. Aquest no pot ser un objectiu de mandat, sinó de llarg termini. Rubí ha de multiplicar per 10 els habitatges socials i això s’ha d’aconseguir tant amb ordenances que forcin a la incitativa privada, com amb actuacions públiques. Ens adherim a les propostes de les entitats que treballen per un lloguer assequible a la nostra ciutat. També volem promoure la cultura i l’oci. 

- De quina manera tenen pensada la participació ciutadana en les decisions que ha de prendre l'Ajuntament? 

Cal incorporar la població en la presa de les decisions més rellevants i el control de l’acció de govern. Els rubinencs i rubinenques no es poden limitar a votar cada 4 anys. Per això impulsarem els mecanismes necessaris, tant temàticament com territorialment, amb consultes, audiències públiques, fòrums temàtics, reunions amb veïns, eines participatives a la web, etc.