Els partits polítics locals es posicionen davant la polèmica del centre de menors no acompanyats

Rubí Solidari també ha fet públic un comunicat en què recorda "els drets i deures" d'aquests menors

El centre de menors es vol instal·lar a l'antic Hotel Terranova
El centre de menors es vol instal·lar a l'antic Hotel Terranova | Carla Serra
16 de maig del 2019
Actualitzat el 17 de maig a les 10:42h
La polèmica de l'obertura d'un centre d'acollida de menors estrangers no acompanyats (MENA) al barri de Can Rosés ha esclatat en plena campanya electoral. L'alcaldessa, Ana Maria Martínez, ha expressat, durant els darrers dies, que considera que el trasllat d'aquest centre és "inviable" i que "no s'ha treballat bé". Davant d'això, les diverses formacions polítiques de la ciutat també han volgut expressar el seu posicionament al respecte.

El candidat a l'alcaldia d'ERC, Xavier Corbera, ha demanat responsabilitat a l'alcaldessa i que "no doni peu a discursos xenòfobs", mentre que Jaume Buscallà, de Junts per Rubí, ha assegurat que a ells se'ls trobarà "arremangats i amb força" al costat dels veïns i veïnes "si aquest centre ha de tenir aquestes característiques i ha d'estar tan agafat amb pinces".  Buscallà també ha criticat al portaveu d'ERC: "té una responsabilitat i necessitem escoltar-lo perquè la seva implicació ha d'anar més enllà del que li demana una administració superior. El seu compromís ha de ser primer amb Rubí".

Per la seva banda, En Comú Podem ha denunciat la falta de transparència de tot aquell que disposava d'informació en relació a aquest trasllat, així com la mala gestió de les administracions implicades. També ha recordat que aquests menors "estan protegits per la legislació del nostre país, i han de ser tutelats per l'administració" i que cal "centrar-se en quins són els recursos disponibles i l'atenció adequada; mai en la criminalització, infundada, d'infants i joves desemparats".

L'AUP també ha volgut fer públic el seu posicionament en el qual ha deixat molt clara la "necessitat d'atendre els menors no acompanyats i garantir els seus drets". "El que necessitem és un espai i un entorn que els acullin, uns veïns i veïnes que els facin partícips de les activitats del barri i de la ciutat, que sentir que formen part d'un lloc que els cuida i respecte. Que sentin que tenen una segona oportunitat", ha dit. En aquest sentit, consideren que el model de projecte actual del centre de menors no és l'adequat i demanen a la DGAIA i a l'Ajuntament de Rubí que treballin conjuntament per fer efectiva aquesta acollida. 

D'altra banda, Rubí Republicana apel·la a la "sensatesa per trobar solucions basades en la mediació, la solidaritat, la legalitat, la informació neutra i el respecte" per tal de garantir que aquests menors tinguin "la millor acollida possible en una ciutat amable, oberta i justa". 

Finalment, Ciutadans també ha criticat "la falta de transparència i la pèssima gestió tant de la Generalitat com de l'equip de govern socialista" però ha assegurat que donen "suport total als veïns" i, per tant, demana paralitzar el projecte. 

A banda dels partits polítics locals, l'entitat Rubí Solidari ha fet públic un comunicat en què denuncien que "aquestes mobilitzacions interessades estan fent servir un discurs d'odi, xenofòbia el racisme i classisme" i asseguren que "aquesta falsa alarma que criminalitza aquests menors no correspon amb la realitat en la majoria dels indrets en què existeixen centres d'aquestes similars característiques". També consideren que l'actitud del govern municipal ha sigut "poc transparent i incendiària" i demana que es recondueixi la situació per tal de garantir a aquests menors "el dret social a una vida digne, a les llibertats i el dret al respecte de la comunitat". A més, han assegurat que no es quedaran en silenci davant d'aquests fets i que, per la seva banda, es continuaran manifestant.