Ànnia García: «Per a nosaltres el més important no és amb qui governar, sinó per a què»

La candidata d'En Comú Podem a l'alcaldia de Rubí respon les preguntes fetes pels lectors a Rubitv.cat

Ànnia García i Andrés Medrano, d'En Comú Podem Rubí
Ànnia García i Andrés Medrano, d'En Comú Podem Rubí | Cedida
Redacció
20 de maig del 2019
Dies enrere el diari Rubitv.cat va publicar la notícia Candidat, tinc una pregunta per a vostè. La intenció era que els lectors del diari fessin pregutnes als diferents candidats i candidates que es presenten el pròxim 26-M a les eleccions municipals de Rubí. En tot aquest temps, ens han arribat algunes qüestions que els veïns i veïnes han considerat d'interès i nosaltres hem fet de corretja transmissora i els hem traslladat les preguntes.

La sèrie d'entrevistes continua amb les respostes de la candidata d'En Comú Podem (ECP),  Ànnia García.

- Què proposa fer, per a una major cohesió social, a la nostra ciutat?

La cohesió social està lligada directament amb la desigualtat. Com més igualitària sigui la nostra ciutat, més cohesionada estarà. Per això una de les nostres apostes és la de garantir l’accés a l’habitatge a tota la ciutadania. Però també garantir una xarxa de serveis públics de qualitat: hem de pressionar les administracions competents per uns recursos educatius i sanitaris propers i suficients. I per descomptat, hi ha el factor dels vincles de proximitat, la creació de comunitat, que des de l’administració es pot afavorir amb projectes col·laboratius i una bona xarxa d’equipaments, com ara els centres cívics.

- Quines són les seves prioritats pels 3 primers mesos com alcaldessa?

La primera, aconseguir el consens de les treballadores i treballadors municipals per posar en marxa el pla d’estabilització de la plantilla. Els recursos humans són la part més important de l’Ajuntament, i són imprescindibles per oferir serveis adequats. La segona, un Pla d’Habitatge que converteixi l’Ajuntament en un operador actiu i potent, que pugui disposar d’habitatges propis i de lloguer per acabar amb la discriminació habitacional. I la tercera, arribar a un acord per tal de tenir un nou Pla d’Ordenació Urbanística, que ens permeti dissenyar una ciutat adaptada al context actual i als reptes que tenim en matèria de creixement, medi ambient i mobilitat.

- Quin posicionament tenen sobre l’Hospital de Rubí?

Rubí necessita un hospital de proximitat per evitar que ens haguem de desplaçar als ja saturats hospitals de Terrassa. Cal un hospital ben dimensionat i dotat, més gran que el projectat i no construït que es va proposar a Rubí fa uns anys. La compra del 100% de l’Hospital General de Catalunya seria una bona opció, que no requeriria una nova construcció. Parlem, atenció, de la compra del 100%, no seria una bona opció en cap cas tenir un hospital que pugui barrejar sanitat publica i privada. La salut i l’atenció sanitària serà una prioritat pel nostre govern que reivindicarà la qualificació com a CUAP amb urgències pediàtriques 7d 24h d’un dels CAPs ja existents i reclamarà la ubicació d’un quart CAP al barri de Ca N’Oriol per descongestionar el CAP Mútua.

- Creu que tenim una ciutat bruta i poc cuidada? Què pensa fer perquè Rubí estigui més net?

Crec que tenim una ciutat més bruta i descuidada del que mereixem. Perquè Rubí estigui més net hem de començar per tenir un millor servei de neteja de la via pública, i això vol dir negociar el contracte amb l’empresa que té adjudicat el servei i també estudiar la possibilitat de municipalitzar el servei. També hem de treballar la corresponsabiltat de la ciutadania, fer que tothom se senti partícip de la ciutat i cuidi els espais públics, perquè són de tots i totes. I això no només afecta als carrers: les zones verdes, els parcs infantils o els espais d’esbarjo per a gossos requereixen un pla d’actuació específic i urgent.

- Què pensa fer per evitar que hi hagi escoles públiques que tenen un nombre important d’infants immigrants mentre que moltes concertades en tenen molts menys? Perquè creu que passa això?

L’estructura urbana de la ciutat condiciona que determinats col.lectius es concentrin en alguns barris i que matriculin als seus fills i filles al centres de proximitat, mentres que famílies d’un nivell socioeconòmic més alt opten, majoritàriament,  per desplaçar-se si el projecte educatiu d’un centre els interessa. A més, hi ha la creença que quan el percentatge d’alumnes immigrants és elevat el nivell de coneixements assolit és inferior. Per evitar que aquest tipus de segregació es doni, l’ajuntament ha de tenir un paper proactiu; fer una bona planificació urbanística, proposar una zonificació escolar que minvin aquestes diferències, impulsar projectes educatius transversals a les escoles públiques que resultin atractius a les famílies i vetllar per a què els centres concertats cumpleixin amb la cuota de matrícula reservada per alumnat    amb necessitats educatives específiques i immigrant.

- A Rubí cada dia hi ha més desnonaments i les pujades dels preus de lloguer no paren, que pensa fer al respecte?

El punt de partida és que l’habitatge és un dret a garantir i no un privilegi. La nostra proposta és crear un parc públic d’habitatges d'emergència i augmentar progressivament el parc d'habitatges públic de lloguer. Implementarem el 30% d'habitatge assequible en les noves construccions tal com es va aprovar pel Ple de l’Ajuntament fa uns mesos. També aplicarem la llei 24/2015 de la PAH, que està aprovada pel Parlament de Catalunya per evitar desnonaments sense alternativa habitacional. I evidentment, com a govern ens reunirem amb la Generalitat i l'Estat per continuar pressionant per una regulació dels lloguers, que protegeixi els drets de propietaris i llogaters.

- Què pensen fer per pal·liar i solucionar les terribles mancances a les urbanitzacions?

Rubí ha de deixar de donar l’esquena a les urbanitzacions, és un teixit urbà amb importants peculiaritats que cal atendre. Proposem: designar un membre del govern municipal com a interlocutor permanent per aquesta part de la ciutat, basar les actuacions en el diàleg que tingui com a eina la Taula de les Urbanitzacions, aplicar l’acord de Ple de reserva un mínim del 16% de les inversions com a recurs pel desplegament d’un Pla Estratègic d’Inversions a les urbanitzacions, actuació intensiva pel manteniment i dignificació de l’espai públic, dinamització de la vida social en col·laboració amb associacions i entitats, apropar serveis administratius aprofitant centres cívics com l’edifici Ressó i facilitar la mobilitat en transport col·lectiu amb la implementació del bus a demanda.

- Què es pot fer des del futur Ajuntament de Rubí per evitar que els més joves abandonin la ciutat?

Els joves, com tothom, marxen de les ciutats si aquestes no els hi proporcionen les condicions per desenvolupar de manera satisfactòria la seva vida. Per començar l’accés a l’habitatge és el principal condicionant que fa que els joves marxin de moltes ciutats. El segon factor fonamental per fixar els joves a la ciutat és que puguin trobar ocupació de qualitat al municipi, aquí destaquem el nostre Pla de dinamització de polígons, el foment de nous models de producció sostenible i les polítiques d’ocupació específiques per joves. La disponibilitat propera de serveis bàsics com hospitals, llars d’infants,... són també clau per decidir a on emprendre un projecte de vida i cal treballar perquè Rubí tingui uns serveis dignes i suficients. Sense oblidar les propostes culturals i d’oci, que es dinamitzaran de forma descentralitzada. El nostre govern recuperarà la regidoria de Joventut que vetllarà e implementarà bona part d’aquestes polítiques, sempre basades en el diàleg i de la mà dels propis joves.

- De quina manera tenen pensada la participació ciutadana en les decisions que ha de prendre l'Ajuntament?

Aquest és un pilar fonamental de la nostra proposta. S’implementarà un Pla Integral de Participació Ciutadana i reforçarem la figura del Consell de Ciutat per fiscalitzar la feina del govern. Efectuarem audiències públiques per passar comptes de què fem. Establirem la figura del Regidor/a de barri, i treballarem per facilitar l'accés entenedor per a tothom a la informació dels concursos i pressupostos municipals. Recuperarem el funcionament de taules i comissions que ara no estant complint la seva funció. Els pressupostos participatius tindran una dotació 5 vegades més gran que ara, i a més totes les inversions que superin el 3% del pressupost municipal seran sotmeses a processos participatius. Crearem també l’Oficina de Defensa de la Ciutadania, per evitar la desinformació i desemparament de la ciutadania en la relació amb l’Ajuntament i amb altres empreses i recursos públics.

- Amb quins partits governarien, i amb quins ho descartarien?

Per a nosaltres el més important no és amb qui governar, sinó per a què. Una condició per als acords de govern és compartir un projecte de defensa d’allò públic i de pro activitat. Això només ho podrem fer amb aquelles forces que basin les seves actuacions en el diàleg i el consens, trencant les dinàmiques dels últims anys, perquè així és com entenem la política. I evidentment, descartem governar amb qualsevol força que posi els recursos públics al servei dels interessos privats o als propis interessos personals o de partit.