Itziar Andújar, de Rubí Acull, explica la tasca de la plataforma per combatre els estereotips al voltant dels MENA

Els veïns convoquen una nova manifestació aquesta tarda i han cercat assessorament legal

Manifestació de Rubí Acull
Manifestació de Rubí Acull | ACN
Redacció
06 de juny del 2019
Actualitzat a les 21:16h
El programa de Catalunya Ràdio La nit dels ignorants va entrevistar el passat dimarts Itziar Andújar, secretària de la plataforma Rubí Acull, per conèixer l'opinió de l'entitat i el treball que està realitzant en relació a la polèmica oberta al voltant del centre de Menors Estrangers No Acompanyats (MENA).

Andújar va assegurar que des de l’entitat continuaran mediant per tal que, en cas que arribin els joves a la ciutat, continuaran oferint-se per parlar amb els veïns garantir que tinguin una acollida com cal i l’entorn sigui favorable per a la seva integració.

Tot i que reconeix que que els veïns es van assabentar de la futura obertura del centre d’una manera accidentada, d'algunes de les respostes i comentaris dels veïns i veïnes se'n desprenia "cert racisme i també cert classisme", ja que es feien referències directes a l'origen concret dels nois i a la voluntat de conservar el benestar actual a l'urbanització on es pretén ubicar el centre.

La secretària de Rubí Acull creu que els fets de Rubí son “un mirall del què passa a d’altres llocs”, amb manifestacions a favor i en contra de l’arribada de menors estrangers no acompanyats per diversos motius, ja que hi ha persones que es preocupen pel seu propi benestar i altres que, des d’una vessant més solidària, entenen que “aquest món és compartit”. Andújar, però, espera que “la imatge que queda al final a nivell de Rubí sigui que s’ha arribat a una mediació i un diàleg, i a una acollida”.

Des de Rubí Acull, va explicar Andújar, s’han creat una sèrie de tríptics per contrarrestar els rumors que s’estaven escampant al voltant del col·lectiu de menors no acompanyats i “construir una societat més acollidora”.

La resposta, per part de la ciutadania i diversos col·lectius, va ser de suport a la iniciativa, i per part del veïnat han notat un canvi de discurs, malgrat mantinguin l’objectiu d’evitar l’obertura del centre de menors.

Finalment, Itziar Andújar creu que és necessari estar ben informats sobre aquestes qüestions abans d’emetre opinions, ja que es tracta d’un tema molt sensible i que necessita que es conegui en profunditat.

Nova manifestació dels veïns, que han buscat assessorament legal

Els veïns dels voltants de l'Hotel Terranova han convocat una nova manifestació aquesta tarda a les 19h, que sortirà del carrer Handbol i recorrerà els carrers centrals de Rubí fins a la plaça de l'Estació.

A més, han informat que han posat el cas d'un bufet d'advocats de Barcelona per tal d'assessorar-se.

Des de la plataforma contrària a l'obertura del centre asseguren que continuen defensant que aquest "no és el recurs correcte ni el model adequat per a la integració dels menors", i demanen a la DGAIA que canviï d'opinió.