Els regidors del mandat 2015 - 2019 s'acomiaden en la darrera sessió del ple

Ha estat una sessió cordial i distesa en què hi ha hagut agraïments mutus entre grups per la tasca realitzada

El darrer ple del mandat 2015-2019
El darrer ple del mandat 2015-2019 | Carla Serra
Marta Casas / Carla Serra
13 de juny del 2019
Actualitzat a la 13:20h


Aquesta tarda s'ha celebrat el darrer ple del mandat 2015 - 2019, que ha servit per aprovar les actes de les darreres sessions i, alhora, perquè alguns dels actuals regidors s'acomiadin del plenari.

El darrer ple s'ha iniciat, com és malauradament habitual, amb un minut de silenci en record de les víctimes de la violència masclista, que fa tot just uns dies van arribar a la xifra de 1.000 des que es va iniciar el registre, l'any 2003.

El primer en parlar ha estat Toni Garcia, que en la seva breu intervenció ha agrait a tots els grups municipals la tasca realitzada per a la millora de la ciutat al llarg del mandat, i ha desitjat que "el mandat que començarà el 15 de juny sigui molt millor que aquest que deixem enrere".

Per la seva banda, el regidor no adscrit Jonatan Cobo, un dels dos que havia configurat el grup municipal del PP, ha reconegut que "el guió de la pel·lícula no ha estat el que nosaltres hauríem escrit, però el més important és que la pel·lícula ha tingut un final feliç". Cobo ha llençat una pulla al seu antic partit, en afirmar que "l'actual família del PP ha tingut els resultats que es mereixia".

Víctor Puig, encara portaveu de CDC, s'acomiada del plenari després de deu anys, dos com a assessor i vuit com a regidor, i ha assegurat que "ha estat un veritable honor treballar per la gent de Rubí durant tots aquests anys". També ha afirmat que està satisfet pel sanejament dels comptes, però ha lamentat que la ciutat "no estigui prou preparada per als reptes del futur", com la globalització, la nova configuració de ciutats o la degradació mediambiental. "La ciutat ha avançat, i el país també, encara que sigui per aprendre dels propis errors", ha conclòs.

L'actual portaveu del grup municipal d'ICV, que continuarà com a portaveu d'En Comú Podem Rubí, Ànnia Garcia, ha explicat algunes de les raons per les quals el mandat "se'ls ha fet llarg", i una d'elles, que espera que canviï en el proper període, és la relació de tensió que s'ha establert entre el govern i l'oposició en algunes ocasions, ja que "sembla que la tasca política que hem realitzat des de l'oposició no s'ha vist reflectida en canvis a la ciutat". També ha lamentat les "disfuncions democràtiques greus" que s'han donat, però creu que la tasca conjunta que s'ha fet des de l'oposició ha servit "per aprendre i mirar-nos la ciutat amb diversitat".

Jordi Muntan, portaveu de l'AUP, ha dedicat el seu discurs a agrair la tasca als treballadors de la plantilla municipal - també ha demanat disculpes per no haver complert la promesa de tancar el procés de regularització -, als interventors, la Síndica de Greuges, els mitjans de comunicació i la resta de regidors i regidores. "Ser regidor és una experiència molt enriquidora, però la política es fa des de molts altres espais i els que marxem - que és el cas dels tres regidors de l'AUP - continuarem fent-la des del carrer, ha conclòs.

José Abadías, de Cs, també ha agrait la tasca a la plantilla municipal, i la seva valoració política ha estat que "aquest ha estat un mandat per oblidar", a causa de temes cabdals de ciutat que no s'han pogut desencallar, al seu parer per la divergència política i ideològica que no ha sabut mirar prou "allò que ens uneix".

El grup municipal d'ERC ha fet la intervenció més llarga, i han parlat fins a tres dels regidors. La primera, Ariadna Martín, que en una breu intervenció ha agrait a tots els regidors, en especial els del seu grup municipal, la tasca realitzada al llarg d'aquests quatre anys.

Després ha estat el torn de Joan Puntí, que ha assegurat que "ha estat a punt de perdre la fe en la institució" després d'allò viscut en el mandat, fent referència a la "modificació de majories" que es va produir al plenari del novembre de 2016, quan Sergi Garcia es va incorporar al govern municipal. Per tota la tasca política realitzada al voltant de la preparació de la moció de censura frustrada, i també a l'entorn de l'1 d'octubre, ha animat tots els companys a treballar sense ressentiment i reprendre l'esperit que semblava que hi havia al principi del mandat, de consens i diàleg.

Finalment, el portaveu Xavier Corbera ha lloat la tasca del seu grup municipal, tant des de la vessant propositiva com de la fiscalitzadora de l'acció de govern, i ha titllat el mandat de "realment difícil", amb molts reptes de ciutat que no s'han resolt i que s'haurà de fer un esforç per resoldre en el proper. Després de tenir un record per als líders independentistes que avui estan "defensant la seva llibertat" davant del Tribunal Suprem, ha tingut un agraïment per als treballadors municipals, la Síndica, la premsa local i alguns regidors que abandonen el Ple: Víctor Puig, els tres regidors de l'AUP i Marta Garcia, del PSC. També Ànnia Garcia ha tingut una menció especial per la responsable de l'Àrea de Serveis a les Persones en funcions.

Per part del grup municipal del PSC, el seu portaveu Rafael Güeto ha tancat el torn de paraules amb una reflexió, i és que "hi ha una gran diferència entre el que passa al ple i el que passa a la ciutat", i ha reconegut que "no ha estat el mandat més plàcid del món però estic convençut que tothom ha intentat posar el millor de sí mateix". L'agraïment de Güeto ha estat per als sis regidors del seu grup municipal, que creu que han fet una molt bona tasca i per això s'ha vist reflectit en els resultats d'aquestes eleccions municipals. Ha tingut un agraïment especial per Marta Garcia i Maria Mas, que marxa de la política després de ser regidora des de l'any 1999.

L'alcaldessa, Ana Maria Martínez, ha estat la darrera en intervenir per tenir un agraïment per a tots els regidors i regidores d'aquest mandat, als mitjans de comunicació locals i als treballadors municipals. En aquest moment, Martínez s'ha emocionat molt en parlar dels treballadors "que ja no hi son", en referència José Luis Ariño, que va morir el passat mes de maig a causa d'una malaltia.