Rubí acull els Síndics de Greuges de Catalunya en una formació sobre la Llei de la Segona Oportunitat

L’aplicació d’aquesta llei ha estat el tema sobre el que s’han format la quarantena de defensors i defensores que han participat al taller

Els ponents de la formació dels Síndics i Síndiques de Greuges
Els ponents de la formació dels Síndics i Síndiques de Greuges | Carla Serra
Redacció
19 de juny del 2019
La Biblioteca Mestre Martí Tauler ha acollit aquest dimecres al matí als integrants del Fòrum de Síndics i Síndiques i Defensors i Defensores Locals de Catalunya (Fòrum SD). Al voltant d'una quarantena de persones han assistit a una formació itinerant que, en aquesta ocasió, el Fòrum ha escollit la ciutat de Rubí per fer el taller i que ha tractat sobre l’aplicació de la Llei de Segona Oportunitat. L'objectiu de les jornades és que els Síndics i Síndiques de Catalunya es posin al dia en determinades qüestions que preocupen o que afecten directament a la ciutadania.

En aquest cas, la cita ha servit per ampliar els coneixements en aquesta norma que ofereix l’oportunitat que les famílies puguin reduir o fins i tot condonar els seus deutes amb l’objectiu d’evitar que aquests els portin a una situació d’exclusió. "Ateses les circumstàncies del país en aquests moments i sobretot les conseqüències d'aquesta duríssisma crisi que hem viscut i que molts encara estan patint, s'ha creat unes situacions de sobreendeutament amb una part molt important de la població que implica que hi hagi famílies que pràcticament es trobin en una situació de no retorn, de no trobar sortida en les seves problemàtiques. Aquesta llei, doncs, el que pretén és buscar algun punt de suport per poder trobar una solució a problemes que aparentment són insolubles", ha explicat el president del Fòrum SD, Lluís Martínez.

Marínez també ha posat de relleu que es tracta d'una llei que “hi ha molt desconeixement per part de la ciutadania però els Síndics i Síndiques hem de ser proactius i hem d’explorar aquesta llei per veure què podem fer per ajudar a les famílies que es troben en aquesta situació".

Per la seva banda, la Síndica local, Milagros Calleja, ha remarcat la importància que tots ells es formin contínuament, i "no només els Síndics, sinó també tot el personal que treballa amb nosaltres. És una necessitat de formar-nos per adaptar-nos a les necessitats que té la ciutadania i per estar preparats per donar les respostes adequades". També ha recordat que a Catalunya hi ha un total de 42 defensors i defensores locals que arriben a un 46% de la població del país: "Això és una gran responsabilitat”.

Pel que fa a la llei tractada, Calleja ha explicat que "no és un tema que surt habitualment a les sindicatures" però ha recordat que la primera sentència dictada gràcies a aquesta llei va ser favorable a una família rubinenca: "Val la pena fer aquesta formació, s'està explorant la llei i és difícil però és un tema que podem treballar i aprendre per poder ajudar a les famílies".

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha encoratjat a “aprofundir en la formació perquè suposarà una millor atenció a la ciutadania. A més, això ens ajuda a les administracions perquè ens fa veure situacions que nosaltres no hem detectat i ens permet millorar”.

Durant la jornada del Fòrum de Síndics l'advocat Martí Batllori ha explicat l'aplicació jurídica de la llei, mentre que l’economista Miquel A. Salazar ho ha fet des del punt de vista econòmic. A més, a banda de la formació, també s'han modificat els Estatuts per encaminar-los cap a una professionalització d'aquesta figura.