VÍDEO El govern aprova el cartipàs amb els vots d'En Comú Podem i retrets de tota l'oposició

L'AUP, Veïns per Rubí, Ciutadans i ERC manifesten la disconformitat amb l'abast d'aquest pacte per diversos motius

El ple del cartipàs de Rubí
El ple del cartipàs de Rubí | Carla Serra
Redacció
12 de juliol del 2019
Actualitzat a les 12:36h


El Ple del cartipàs ha acabat sense cap sorpresa. Els 13 vots favorables de l'equip de govern (PSC) i els tres regidors d'En Comú Podem Rubí han permès tirar endavant la proposta de cartipàs, tal com van avançar ahir en roda de premsa.

Avui, però, el Ple ha permès escoltar les opinions de la resta de grups municipals, algunes ja conegudes com les d'ERC, que han votat en contra de la proposta de retribucions.

El portaveu del grup socialista i del govern, Moisés Rodríguez, ha explicat que la proposta de retribucions respon a les que recomana l'Oficina Antifrau, i que "la ciutadania amb els seus vots ens ha demanat treballar i oferir els serveis de la màxima qualitat", cosa que justificaria el reforç necessari de personal eventual per a determinades àrees.

"El cartipàs que presentem és el que pemetrà fer una bona feina", ha afegit, tot agraïnt la bona voluntat d'En Comú Podem Rubí a l'hora de negociar.

Tots els grups de l'oposició han votat en contra de l'únic punt que s'ha debatut, i que era el que havia generat més polèmica per la pujada substancial de sous dels càrrecs electes i de confiança que proposava el govern municipal.

La primera en intervenir ha estat Betlem Cañizar, de l'AUP, que tot i posar de manifest que el fet "que la política sigui remunerada és una victòria de les classes populars, però després d'un segle d'aquest assoliment hi ha persones que ho han convertit en un mode de vida", cosa que va en contra dels principis del grup de l'esquerra independentista.

Cañizar també ha fet referència a pactes que s'han vist en els darrers dies a altres ajuntaments, qualificant-los d' "inverosímils", i ha lamentat que "el que s'aprovarà avui no dona més credibilitat a la nostra democràcia".

També ha criticat la pujada de sous de l'oposició, tot aclarint que la seva dedicació com a portaveu de l'AUP serà del 50% i s'ajustarà al que el partit té establert com a sou màxim, que son 18.000€; i el posicionament de l'AUP contra els càrrecs de confiança.

Pel què fa a Toni Garcia, de Veïns per Rubí, ha expressat que "no estem d'acord amb la creació de quatre càrrecs eventuals, la tasca que faran aquestes persones les haurien d'assumir persones de la casa, i per mèrits". A més, ha manifestat el posicionament contrari a la pujada de sou dels assessors de grup municipal, que serà de 10.000 euros respecte el mandat anterior.

Roberto Martín, portaveu de Ciutadans, però que havia estat assessor de Govern en el mandat anterior fins que va abandonar el partit, ha defensat el vot en contra del seu grup municipal perquè "no estem d'acord amb el nombre de càrrecs de confiança donat el nombre de regidors que formaran part del Govern, i per això vam proposar que un professional de la Diputació de Barcelona fos qui contractés les persones que ocuparan aquests càrrecs seguint criteris professionals i de mèrits".

Ha arribat el torn d'Ànnia Garcia, portaveu del grup municipal d'En Comú Podem, que ha reiterat el seu posicionament contrari a la proposta de retribucions del govern municipal, però ha afirmat que el seu suport a aquest punt "ve donat per la capacitat d'incidir en altres qüestions, com el POUM o el Parc de Ca n'Oriol, així com propostes concretes als Pressupostos de 2019 i de 2020".

A més, ha celebrat "la voluntat negociadora de l'equip de govern amb el nostre grup, i esperem que continuï essent així, tant amb el nostre com amb la resta de grups de l'oposició, i que s'iniciï un mandat molt més dialogant que l'anterior".

Aquesta voluntat de diàleg no és compartida pel portaveu d'ERC i líder de l'oposició, Xavier Corbera, que ha criticat tant la proposta de retribucions com el pacte assolit amb En Comú Podem. "Continuen essent les mateixes persones, amb alguna excepció, que en el mandat anterior van comprar un trànsfuga, es van manifestar contra l'acollida de menors estrangers no acompanyats i van tirar projectes endavant gràcies al suport de la dreta", ha etzibat.

Corbera també pensa que "el marge de confiança que En Comú Podem ha donat al PSC és enormement generós, coneixent tot el que hem viscut. No ens neguem a dignificar sous ni a l'existència de càrrecs de lliure designació, però entenem que no existeixen les garanties de transparència i informació", ha conclòs, a més d'expressar els seus dubtes sobre la capacitat d'incidència que creu que tindrà En Comú Podem.

En el torn de rèplica, hi ha hagut retrets creuats entre Toni Garcia, que ha recordat que ICV es va manifestar en contra dels càrrecs de confiança l'any 2015, i ha ironitzat sobre els deutes que té el partit ara en extinció. Xavier Corbera ha fet servir també els dos minuts de rèplica per acusar En Comú Podem d'haver sentit "cants de sirena" i "haver-se tirat a la piscina" abans que ho fes Ciutadans.

Ànnia Garcia, però, ha defensat novament el seu suport a aquesta proposta de cartipàs, "que no és el nostre", per les contrapartides que han aconseguit. Tot i reconèixer que "han estat quatre anys molt durs per manca d'informació i consensos", en referència al mandat anterior, ha demanat que els grups municipals no se centrin "en les motxilles que portem".

La pròpia alcaldessa, Ana Maria Martínez, ha tancat el torn de paraules amb un retret a Xavier Corbera, i assegurant que "intentem construir, i ho fem amb grups que pensen que la confiança es pot construir. Espero que en el proper ple tinguem una intervenció molt més optimista que la que ha fet ara", ha dit.