Treball, Afers Socials i Famílies destinarà 14,5 M€ als municipis que allotgen centres de joves que emigren sols

L'alcaldessa de Rubí assisteix a la reunió informativa per presentar aquest pla

Menors no acompanyats
Menors no acompanyats | ACN
Redacció
24 de juliol del 2019
Aquest dilluns, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat a una setantena d’alcaldes i alcaldesses, entre les quals la de Rubí, un pla de suport de 14,5 milions d’euros per als municipis que allotgen centres de menors estrangers no acompanyats.
 
Aquest pla està pensat per als menors que viuen en equipaments de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), però també els que arriben a la majoria d’edat i “poden quedar en situacions de vulnerabilitat”, segons ha informat el Departament.
 
La iniciativa del Departament té dos objectius principals: donar suport a les administracions per millorar l’acollida i inclusió dels joves al territori, i impulsar l’acompanyament en l’emancipació dels joves menors d’edat “amb el focus posat en la inserció laboral”.
 
La primera mesura consistiria en subvencionar la contractació inicial de 110 professionals per a la dinamització cívica i emancipació juvenil, que es vehicularia a través del contracte programa de Serveis Socials que el Departament manté amb els ens locals. Aquesta figura ha de funcionar com a enllaç entre els centres de joves migrats sols i els municipis, i s’encarregarà de treballar l’emancipació juvenil, fomentar la convivència, el treball en xarxa amb la comunitat i la gestió dels conflictes que es puguin donar.
 
Alhora, el Departament està ultimant un conveni per estimular la contractació de joves vulnerables amb la Federació d’Empreses d’Inserció Laboral de Catalunya (FEICAT), per tal de possibilitar als joves l’accés a un lloc de treball que els permeti millorar les seves competències i una inserció laboral posterior a l’empresa ordinària. Els joves, uns 600, participaran d’un programa de formació de dos mesos, que anirà seguida d’una contractació laboral d’un any.

En el marc de la reunió de dilluns també es va explicar que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies promou un acord amb empreses i entitats col·laboradores del Servei d’Ocupació de Catalunya per fomentar la inserció laboral dels joves vulnerables que han participat als diversos programes de formació.
 
Segons dades que aporta l'executiu català, a 30 de juny del 2019 hi havia 4.203 infants i joves sense referents familiars al sistema de protecció, xifra que representa un 42% del total d'infants i adolescents atesos. Des de juny del 2017, s'han creat més de 3.000 places específiques per a aquests joves.