Mor Joaquim Rius i Lapiedra als 78 anys

El rubinenc va rebre un homenatge per la seva tasca de projecció exterior de la cultura catalana

En Quimet va dedicar la seva vida a l'expansió de la cultura catalana a l'exterior
En Quimet va dedicar la seva vida a l'expansió de la cultura catalana a l'exterior | Cedida
23 d'agost del 2019
Actualitzat el 26 d'agost a les 9:47h
 El rubinenc Joaquim Rius i Lapiedra, també conegut com a 'Quimet', ha mort aquest dijous als 78 anys.  

Des de petit el 'Quimet' ballava a l'Esbart Dansaire de Rubí però amb tan sols 17 anys, l'any 1959, va haver d'emigrar a Montevideo, l'Uruguai. Ja un cop allà, des de 1962 fins a 1990 es va implicar intensament al Casal Català de Montevideo, on va dirigir l'Esbart, i va impulsar, juntament amb altres socis, moltes activitats polítiques i culturals amb l'objectiu de preservar la llengua catalana.

El passat mes de novembre Rius va assistir a l'acte de lliurament dels premis Josep Maria Batista i Roca - Memorial Enric Garriga Trullols 2018 al Parlament de Catalunya. Durant l'acte es va retre un homenatge als 300 guardonats de les 30 edicions que s'havien celebrat fins al moment. D'entre ells, el rubinenc, que va rebre l'any 1997 un reconeixement de la seva tasca per l'expansió de la cultura catalana a l'exterior.

També, aprofitant la visita de 'Quimet' a la ciutat, l'ANC i Òmnium Cultural de Rubí van voler retre el seu particular homenatge, tot lliurant-li una placa en reconeixement de la seva tasca, envoltat d'amics i familiars. En aquest acte 'Quimet' va manifestar el desig que el premi Batista i Roca quedés en propietat de la ciutat de Rubí. 
 

El passat mes de novembre, l'ANC i Òmnium van retre homenatge a Joaquim Rius Foto: Cedida