La 12a Caminada Nocturna de Rubí reivindicarà l'espai natural que ocupa el camp de golf de Can Sant Joan

L'activitat serà el dia 5 d'octubre, i les inscripcions es podran realitzar entre el 16 i el 27 de setembre

Es presenta la 12a edició de la Caminada Nocturna de Rubí
Es presenta la 12a edició de la Caminada Nocturna de Rubí | Marta Casas
10 de setembre del 2019
Actualitzat a les 8:49h
La Caminada Nocturna de Rubí arriba enguany a la seva 12a edició. Jordi Simó, Jordi Puig i Falet Bosch, membres de l'organització, van presentar ahir a la tarda els detalls d'aquesta activitat; acompanyats del regidor de Cultura i de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, i el regidor d'Esports, Juan López.

"Quan vam començar l'any 2008 ens pensàvem que seria una cosa d'un any, i ja en portem 12. Cada any hi ha gent que a aquestes alçades de l'any ja ens demana quan s'obriran les inscripcions", va explicar Jordi Simó. Amb aquest nombre, la Nocturna de Rubí es converteix en una de les que més edicions ha celebrat a Catalunya, per darrere d'algunes com Calldetenes i Sant Vicenç dels Horts (28), Les Franqueses (27), La Bisbal de l'Empordà (17) o El Figaró (13).

El recorregut reivindicarà l'espai natural del camp de golf recordant la lluita de la Coordinadora d'Urbanisme Ciutadà dels anys 90

La major part del recorregut serà pel terme municipal de Sant Cugat, i s'ha planificat poder passar pel camp de golf de Can Sant Joan, que porta mesos abandonat. Així, es recuperarà la històrica reivindicació de la Coordinadora d'Urbanisme Ciutadà (CUC) dels anys 90 que va lluitar contra l'ampliació del camp de golf, i que s'ha recuperat recentment amb la petició, per part dels ajuntaments de Rubí i Sant Cugat, de recuperar l'espai ara abandonat per construir-hi un gran parc interurbà.

"L'objectiu és que una instal·lació privada passi a ser un espai per al gaudi de tota la ciutadania, tal com reivindicàvem ara fa vint anys amb la CUC, i com s'ha reclamat de manera recent des dels ajuntaments de Rubí i Sant Cugat", va explicar Simó. És per això que la 12a edició de la Nocturna comptarà amb la participació excepcional de membres de la Coordinadora d'Urbanisme Ciutadà.

Per part de l'Ajuntament, s'han iniciat contactes amb l'Incasòl per tal d'obtenir l'autorització per passar-hi, però encara no s'ha confirmat. L'organització ha previst un itinerari alternatiu per si no es pot entrar al camp de golf finalment. Sigui com sigui, els recorreguts tindran més o menys la mateixa distància: uns 6km el curt i uns 12km el llarg.

Finalment, des de l'organització es prega que es respecti la senyalització que es col·loca per marcar l'itinerari, ja que l'any passat, unes hores abans d'iniciar-se l'activitat es van adonar que algú havia retirat les marques que s'havien col·locat, i això suposa un contratemps per a l'organització.

Les inscripcions començaran el 16 de setembre i es faran per via telemàtica

Una de les novetats més importants d'enguany és que les inscripcións només es podran fer per via telemàtica.

El president del Centre Excursionista de Rubí, Jordi Puig, va explicar que "hem optat per fer-ho així per comoditat nostra però també per tenir un control més real de les inscripcions que s'han formalitzat, ja que en els dos anys anteriors et podies inscriure i després no pagar, i per tant no venir; i ara es pagarà la inscripció en el moment de fer-la".

Les inscripcions es podran fer a través de la web del Centre Excursionista de Rubí entre els dies 16 i 27 de setembre, i a partir d'aquesta data i fins el 2 d'octubre es podran recollir els dorsals al CRAC.

La inscripció inclou el dret a realitzar la Caminada i un entrepà de botifarra, una beguda i una peça de fruita en arribar. El sopar estarà amenitzat per l'Associació Musical Rubí Segle XXI, com ja és habitual, i pel col·lectiu local La Soni-K.

Aquest any hi haurà 1.200 inscripcions disponibles, tenint en compte que l'any passat en van vendre 1.185. El preu no augmentarà: la inscripció seran 6€ per als adults i 3€ per als menors de 14 anys, i 1€ de cadascuna de les inscripcions es destinarà a un projecte solidari, que es decidirà per concurs.

Falet Bosch, president de Rubí d'Arrel, va remarcar la importància de no assistir a la caminada sense la inscripció, ja que això compromet la seguretat dels participants a l'activitat. "Els no inscrits no tenen assegurança d'accidents, i tant el recorregut com l'espai de sortida i arribada estan pensats per a un nombre determinat de persones", va explicar Bosch.

Finalment, es va recordar que els joves d'entre 15 i 17 anys necessiten autorització dels tutors per inscriure's però poden realitzar la Nocturna sols; en canvi els menors de 14 han d'anar acompanyats d'algun adult, sigui o no el seu tutor.

Els punts d'interès i la implicació del teixit associatiu, un dels trets diferencials de la Nocturna de Rubí

Cada any, al llarg del recorregut de la Nocturna, les diverses entitats col·laboradores organitzen punts d'interès per donar a conèixer alguns aspectes que es poden observar durant la Caminada. Per a l'edició d'enguany hi ha set punts d'interès previstos, i de diverses temàtiques: artístics, culturals, de natura, històrics...

Amb això, aquesta caminada no només implica entitats esportives o relacionades amb el medi ambient, sinó que hi ha moltes entitats que pertanyen a altres àmbits i hi col·laboren d'una manera o altra, ja sigui aportant voluntariat o organitzant algun dels punts d'interès.

Els altres eixos que fan de la Nocturna de Rubí una caminada nocturna diferent són la celebració de la festa final i el fet que cada any canviï l'itinerari.

Les entitats col·laboradores amb la caminada nocturna, a banda de les organitzadores (Rubí d'Arrel i el Centre Excursionista de Rubí), són: AMPA del Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol, Associació Rubí Musical segle XXI, Caçadors de Trastets, Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (GCMR), Centre d'Estudis i Protecció de la Natura (CEPNA), Centre Rubinenc d'Alternatives Culturals (CRAC), Colla Gegantera del CEIP Teresa Altet de Rubí, Grup Fotogràfic el Fra, Grup de Teatre Corimbo, Institut Duc de Montblanc, La Soni-K i Plataforma Rubí Sense Abocadors.