Rubí participa al Congrés Govern Digital 2019

La responsable de Serveis Informàtics, Mercedes Aguilar, va exposar les bones pràctiques en gestió de dades i transparència

Mercedes Aguilar, responsable dels Serveis Informàtics Municipals, durant la seva ponència
Mercedes Aguilar, responsable dels Serveis Informàtics Municipals, durant la seva ponència | Consorci Administració Oberta de Catalunya
Redacció
23 de setembre del 2019
Actualitzat a les 9:36h
Aquest dimarts i dimecres s'ha celebrat a Barcelona el Congrés Govern Digital 2019, un fòrum de debat al voltant del concepte i aplicació de l'administració digital que reuneix professional i experts de diverses institucions públiques i privades.

Rubí va participar en aquest Congrés amb una ponència de Mercedes Aguilar, responsable dels Serveis Informàtics Municipals, que va exposar les bones pràctiques municipals en gestió de dades i transparència dutes a terme a partir del model de dades obertes que es va posar en marxa l'any 2014 amb l'arrencada del portal Open Data.

El tractament de les dades ha anat evolucionant des d'aleshores, implicant diversos serveis municipals en la seva gestió i anàlisi, amb la qual cosa es poden vincular dades de diversos àmbits, dotant-les de major qualitat.

L’objectiu és oferir dades de forma comprensible als usuaris ja siguin professionals municipals o la ciutadania en general. Això s’aconsegueix a través de la centralització de la informació recollida a través dels diferents serveis i el seu tractament a través de sistemes que ofereixen gràfics i contextos que fan que la dada sigui comprensible.

Tot aquest bagatge ha fet possible posar a disposició de la ciutadania tot un seguit de dades obertes relacionades amb diferents àmbits de l’activitat municipal. Això suposa un avenç en matèria de transparència ja que és una informació presentada a través d’un context que en facilita l’accés i la comprensió.

Per tal de reforçar tot aquest sistema, es preveu la creació d'una Oficina de Governança de Dades que treballarà per garantir la qualitat de les dades. Es tracta d'un espai en què també intervindran els diversos serveis municipals, i treballarà sense jerarquies. Tot aquest procés es du a terme amb mitjans municipals, fet que situa el consistori entre les administracions pioneres en aquest àmbit.  

A més, el consistori treballa en el desenvolupament d'una plataforma que permetrà consultar l'execució del pressupost municipal en temps real, una eina que també serà pionera pel què fa a les administracions locals.