La UAB impulsa una planta per envasar i conservar líquids

La tecnologia, creada al mateix campus, permet la conservació sucs, làctics, vins i caldos de tetrabric

La planta innovadora de la universitat vallesana
La planta innovadora de la universitat vallesana | UAB
NacióSabadell
23 de setembre del 2019
El Centre de Recerca en Tecnologia dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona (CERTA-UAB) ha posat en marxa la primera planta pilot i de demostració per envasar aliments líquids amb el tractament d'homogeneïtzació per ultra alta pressió (UHPH). La tecnologia UHPH, sorgida de la recerca de la universitat, permet la conservació de sucs, lactis, vins i brous en tetrabric a temperatura ambient i de manera estable sense afegir-hi additius.

El nou espai és únic en el seu tipus, ja que permet la realització de tot el procés d’elaboració dels aliments, incloent la preparació, el tractament amb la tecnologia UHPH i l’envasat en condicions asèptiques. Aquesta tecnologia permet esterilitzar i homogeneïtzar productes líquids mitjançant l'aplicació d'ultra alta pressió contínua i forces físiques en una vàlvula d'ultra-homogeneïtzació. El resultat són productes amb llarga vida útil sense additius, que mantenen intactes alhora les seves propietats sensorials i nutricionals.

La nova planta podrà ser utilitzada per les empreses del sector alimentari, així com per fer estudis de caracterització i evolució de diferents indicadors durant l’emmagatzematge. “No existeix una altra planta de demostració com la tenim a la UAB en cap centre de recerca a tot el món. Amb ella estem garantint una transferència de tecnologia efectiva i diferencial a les empreses agroalimentàries del nostre entorn”, ha destacat  el membre del CERTA-UAB, Martín Buffa.

La construcció de la nova planta de demostració s’ha dut a terme amb el suport del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020 a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica i de la Unió Europea.