París dedica un carrer a Neus Català

L'Ajuntament també li ha atorgat a títol pòstum la medalla Grand Vermeil

NacióDigital
04 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 11:48h
Neus Català, supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück
Neus Català, supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück | ACN
La supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück Neus Català ja té un carrer a París.

El carrer dedicat a Català, que va morir a l'abril als 103 anys, s'ha inaugurat avui a partir de les 9.45h en un esdeveniment que se celebrarà a la cruïlla del Boulevard de Charonne amb el carrer des Vignoles i que encapçalarà l'alcaldessa de la ciutat, Anne Hidalgo.

A la tarda, s'homenatjarà Català en un acte a la Universitat de París 8, organitzat per la delegació de la Generalitat a París. Sota el nom "Una mirada a la retirada, la deportació i els moviments de les dones a la resistència", en l'homenatge hi han participat Elisenda Belenguer, autora de Neus Català, memòria i lluita, i Ambra Laurenzi, presidenta del Comitè Internacional de Ravensbrück.
 
El delegat del Govern a França, Daniel Camós, va remarcar que és la primera vegada que es dona la medalla Grand Vermeil a títol pòstum, cosa que, segons ell, demostra la importància de l'homenatge que la ciutat de París farà a Català.

No és la primera vegada que la capital francesa reconeix catalans perquè, per exemple, Pau Casals hi té un carrer dedicat, i el mateix Ajuntament ja va fer un homenatge a Francesc Boix, conegut com el fotògraf de Mauthausen.

La plaça Nova de Les Torres de Rubí s'anomenarà plaça de Neus Català i Pallejà

A principis d'aquest mandat, a Rubí es va aprovar una moció, presentada pel grup municipal d'En Comú Podem - actualment, socis de govern del PSC - per rebatejar la Plaça Nova, on va viure Català, amb el nom de plaça Neus Català.

Els tràmits es podran iniciar un cop es convoqui la Comissió del Nomenclàtor de Rubí, i també es preveu que s'organitzi un gran acte de reconeixement a Català.