S'aproven les ordenances fiscals amb els vots de l'equip de govern

Veïns per Rubí i Ciutadans hi han votat en contra, mentre que ERC i l'AUP s'han abstingut

El ple de Rubí aprova les ordenances fiscals per a 2020
El ple de Rubí aprova les ordenances fiscals per a 2020 | Carla Serra
Redacció
08 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 15:27h


El ple extraordinari d'aquesta tarda ha servit per aprovar de manera provisional les ordenances fiscals de Rubí per l'any 2020, gràcies als vots favorables de l'equip de govern, és a dir, 10 del PSC i 3 d'En Comú Podem.

Tal com ha explicat aquest matí l'alcaldessa, la regidora d'Hisenda i Serveis Econòmics Mari Carmen Cebrián, ha remarcat els avenços en matèria de fiscalitat verda i la nova rebaixa de l'IBI, i ha defensat que "són unes ordenances amb pocs canvis però que introdueixen millores any rere any, i permetran rebaixar la pressió fiscal i oferir serveis de qualitat".

Aquesta visió, però, no és compartida per l'oposició, que des dels diversos punts de vista han criticat alguns aspectes del document i han titllat les ordenances de "poc ambicioses", en general, a més de retreure a l'equip de govern la seva manca de voluntat negociadora.

La portaveu de l'AUP, Betlem Cañizar, ha defensat els canvis en matèria de fiscalitat verda, però considera que són insuficients i que cal anar molt més enllà, especialment després de la moció per la declaració de l'emergència climàtica a Rubí en el ple del mes de setembre. Cañizar també ha lamentat que no s'hagi negociat el document amb l'oposició des de molt abans, ja que això ha impedit que els grups municipals puguin fer aportacions.

Toni Garcia també ha lamentat la manca de temps i de voluntat negociadora de l'equip de govern, ja que l'expedient es va tancar en poc més de quatre dies. Pel què fa a les novetats, ha demanat explicacions sobre com pensa l'Ajuntament controlar els pisos que estiguin desocupats de manera permanent per tal de poder-los aplicar el recàrrec de l'IBI que preveuen les ordenances, i sobre la rebaixa de l'IBI ha lamentat que es limiti a un 1% i no a un 2, que era el compromís del govern.

La rebaixa de l'IBI també ha estat un dels motius pels quals Ciutadans ha votat en contra de la proposta del govern, ja que la seva formació havia avalat les anteriors ordenances perquè veia complerts els compromisos adquirits pel govern, i en aquesta ocasió no ha estat així. Martín, com altres portaveus, ha justificat el seu vot en contra per considerar les ordenances "continuïstes i poc ambicioses", especialment pel què fa a les bonificacions en relació a la promoció econòmica.

Andrés Medrano, del grup municipal d'En Comú Podem i ara membre del govern, ha explicat que la seva formació votaria a favor de les ordenances "no per una qüestió de disciplina de vot, sinó per convenciment. Medrano ha reconegut que hi ha alguns aspectes a millorar en el document, com ara la inclusió de la perspectiva de gènere o en algunes de les bonificacions que pretenen fomentar la fiscalitat verda. Tot i això, ha defensat que cal temps per activar els mecanismes que permetin l'aplicació d'algunes mesures sancionadores, però que el punt de partida és molt correcte.

En relació a la negociació amb els grups de l'oposició, Medrano ha convidat els diversos portaveus a fer arribar propostes en qualsevol moment, o fins i tot proposar la convocatòria de reunions conjuntes per treballar millor els documents de cara a les següents ordenances.

Finalment, per part d'ERC Robert Masalias ha lamentat que algunes de les propostes presentades pel seu grup en anys anteriors encara no es vegin reflectides en el nou text, com la gratuïtat, dues vegades a l'any, per a fer servir equipaments municipals per a les entitats; o que hagi costat tant l'aplicació de la bonificació per a rehabilitacions d'edificis que formin part del catàleg de patrimoni local. ERC també creu que les ordenances són poc ambicioses en matèria d'ajudar a les famílies que encara pateixen la crisi econòmica, i critica que l'elevada pressió fiscal de la ciutadania de Rubí no es correspongui amb la qualitat dels serveis que ofereix l'Ajuntament.

En el torn de rèplica Mari Carmen Cebrián ha insistit en que des del govern "estem oberts a asseure'ns a parlar amb qualsevol grup", i ha recordat que "nosaltres treballem tot l'any".