L'AUP creu que les ordenances de 2020 són «una oportunitat perduda»

La formació considera que "l'abast del què es podria fer és molt més gran del què se'ns està proposant"

Redacció
09 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 11:41h
L'Alternativa d'Unitat Popular ha estat molt crítica amb les ordenances fiscals que es van aprovar en el ple extraordinari del dilluns passat. La portaveu de l'AUP, Betlem Cañizar, ja va lamentar en el propi ple que no havien tingut temps real per treballar la proposta d'ordenances en profunditat, ni els grups municipals ni la ciutadania.

La formació reconeix que les ordenances "tenen un marc normatiu que limita la possibilitat d'acció dels ajuntaments", però tot i això "permeten que a través dels impostos o dels preus dels serveis públics es potenciï un o altre futur per la nostra ciutat".

Per a l'AUP, l'exemple més clar es troba en aquelles ordenances relacionades amb el medi ambient, i més després que el ple de setembre aprovés per unanimitat declarar l'emergència climàtica a Rubí amb una moció proposada per la pròpia AUP, En Comú Podem i ERC.

En aquest sentit, tot i que el govern del PSC i En Comú Podem van presentar les ordenances posant l'èmfasi en la fiscalitat verda, l'AUP creu que "l'abast del què es podria fer a través de les ordenances és molt més gran del què se'ns està proposant". Les propostes de l'AUP requereixen establir mecanismes d'inspecció - per exemple, per assegurar que comerços o restaurants separin els residus - per tal de bonificar qui ho fa. "I aquí topem amb un dels problemes més greus que té aquest ajuntament: la manca de capacitat del govern per a organitzar la plantilla municipal, dotar-la dels recursos necessaris i poder liderar així polítiques valentes per a transformar la ciutat", conclou l'AUP.

L'Alternativa reconeix que s'han introduït petites millores, però "no deixen de ser unes ordenances de continuïtat que desaprofiten la seva potencialitat".

L'AUP espera que les ordenances de 2021 reflecteixin "canvis de debò"

En altres aspectes de les ordenances, l'AUP lamenta que mentre es baixa un 1% l'IBI per a tota la població - "és igual si tens 10 propietats o si vius en un minipis" - no s'hagi establert encara una tarificació social per afavorir l'accés a la població a l'Escola de Música, la piscina municipal o tants d'altres serveis; ni s'han reduït taxes per a la utilització d'equipaments públics per a les entitats.

Tot plegat, continuen, mentre l'Ajuntament té superàvit, "no perquè tingui una gran capacitat recaptatòria, sinó per la insuficient inversió en recursos públics i infraestructures".

Amb tot, l'AUP espera que en les ordenances de 2021 es reflecteixin "canvis de debò", ja que l'aprovació provisional d'aquestes suposen "una altra oportunitat perduda".