Quines propostes han estat rebutjades dels Pressupostos Participatius 2020?

Els motius principals són perquè superen la dotació màxima o perquè són qüestons que es treballaran en el Pla de Mobilitat

Imatge del taller dels Pressupostos Participatius del 20 de juny
Imatge del taller dels Pressupostos Participatius del 20 de juny | Localpres
10 d'octubre del 2019
Des del passat 1 d'octubre, tota la ciutadania de Rubí pot votar en el procés de Pressupostos Participatius 2020. Aquesta és la darrera de sis fases que es van iniciar el mes d'abril, una de les quals - Priorització de propostes - no es va poder realitzar perquè el nombre de propostes validades tècnicament va ser inferior a 25.

Però, quines propostes van quedar rebutjades i per quins motius?

Per superar la dotació màxima dels Pressupostos Participatius

Els Pressupostos Participatius de l'any 2020 tenen una dotació econòmica de 250.000€, a banda dels 50.000€ que es reserven per a les propostes decidides en el marc del Consell dels Infants de Rubí. Per això moltes de les propostes han estat rebutjades en superar el pressupost de 250.000€.

És el cas de les propostes de millorar o construir una nova piscina municipal, eixamplar el pas de vianants del pont dels FGC, urbanitzar l'avinguda de les Flors, ampliar el passeig de Les Torres, construir una passarel·la per a vianants i bicicletes que connecti l'Escardívol amb la plaça Marquès de Barberà, asfaltar l'avinguda de Can Fatjó i el carrer Topazi, realitzar la connexió pacificada entre Sant Muç, les urbanitzacions i en centre; ampliar les voreres del Carrer Sant Josep, millorar la connectivitat entre Can Fatjó, el centre i les urbanitzacions; instaurar un carril bici entre Can Vallhonrat i els FGC o un entre la Riera i el carrer Maragda; i renovar les voreres del carrer Floridablanca.

Per coincidir amb l'elaboració del Pla de Mobilitat de Rubí

Una quantitat considerable de propostes tenen a veure amb la mobilitat a Rubí. En aquest sentit, les propostes que tenen a veure amb aquest àmbit, han estat rebutjades perquè encara s'està treballant amb l'elaboració del Pla de Mobilitat de Rubí, i aquest pla té un cost més elevat que la dotació dels Pressupostos Participatius 2020.

Les propostes que han estat rebutjades en aquest motiu han estat la conversió d'espais morts en aparcaments - per evitar caos circulatori a les hores d'entrada i sortida dels escolars, o en grans esdeveniments dom la Festa Major, per exemple -; adequació del tràfic de la Zona Nord a l'Avinguda de l'Estatut fins al carrer Sevilla, construcció de carrils bici, adaptació de voreres per eliminar les barreres arquitectòniques o construcció d'un aparcament dissuassori a la zona del Mercat.

Perquè són actuacions ja previstes

Hi ha diverses propostes que ja entren en els plans del govern o bé ja estan en marxa, i per això s'ha descartat incloure-les en els Pressupostos Participatius 2020.

Es tracta de les idees d'instal·lar càmeres de videovigilància en determinades zones de Rubí, la realització d'una Senda Verda - l'Ajuntament està senyalitzant 13 itineraris per l'entorn natural a partir de la Xarxa d'Itineraris dissenyada pel Centre Excursionista de Rubí i Rubí d'Arrel -, la reforma del parc de Can Fatjó - l'Ajuntament "està estudiant" la reforma del parc -, la renovació del c/ Garcia Lorca - el projecte ja està redactat i es troba en fase de licitació -, la replantació de quatre xipresos morts a l'Avinguda de les Olimpíades, la instal·lació de banys públics autorentables - que coincideix amb un altre projecte d'accés als serveis públics-; i la construcció d'un equipament cultural de foment de l'art i la cultura - l'Ajuntament ja té redactat el projecte de reforma de l'Antiga Estació.

Perquè no són inversions, sinó manteniment

La normativa dels Pressupostos Participatius és que no es poden proposar qüestions que siguin de manteniment, sinó que han de ser inversions. Per això s'han rebutjat les propostes de fer voreres accessibles a Can Barceló o la millora de la neteja a les urbanitzacions i als passos veïnals de Castellnou.

"No és objecte dels Pressupostos Participatius 2020"

Hi ha dues propostes que, senzillament, "no són objecte" dels Pressupostos Participatius 2020: el desallotjament d'una de les Torres Massana, okupada il·legalment; l'atenció a nens amb necessitats educatives especials i la recuperació del programa Per fer salut, vine a caminar - que, de fet, s'han iniciat aquest mes d'octubre.

Altres motius

Finalment, hi ha motius tècnics més complexos que han fet que algunes propostes quedin descartades.

En aquest cas, una de les propostes demana que es fixin contenidors de gran tonatge a diversos punts de les urbanitzacions, cosa que es desaconsella plenament, ja que s'acaben convertint en punts d'abocaments incontrolats de tota mena de residus, i això acaba tenint un cost molt elevat per gestionar-ho correctament.

Una altra proposta rebutjada és l'adequació de la cruïlla entre el carrer Ullastrell i la cruïlla Francesc Rovira i Riba, ja que els terrenys dels que parla la proposta són propietat de Continental i és l'empresa qui s'ha d'encarregar de la seva urbanització i posteriorment cedir-la a l'Ajuntament. En el mateix sentit s'ha descartat la proposta d'accés a Castellnou, ja que la via de la que es parla no és de titularitat municipal.

Un veí demana que s'instal·lin càmeres a quatre punts concrets del barri de Can Fatjó per evitar l'incivisme, però la normativa no permet la instal·lació de càmeres de videovigilància per a les finalitats que proposa.

Finalment, la proposta que demana modificar el sentit únic de l'Avinguda de Castellnou s'ha descartat perquè no hi ha espai suficient per dos carrils de circulació i aparcament.

19 propostes han passat a la fase de votació

A la fase de votació final, la ciutadania pot votar per 19 propostes fins arribar a 250.000€. Per votar és necessari inscriure's al registre de Participació Ciutadana, i ho podeu fer a través d'aquest enllaç.