Jaume Alonso-Cuevillas: «En el judici del procés el que menys compta és el dret, tot són càlculs estratègics»

L'advocat considera que "primer han decidit la pena que volen posar i després com vestir-ho jurídicament"

Unes 150 persones han assistit a la xerrada de Jaume Alonso-Cuevillas
Unes 150 persones han assistit a la xerrada de Jaume Alonso-Cuevillas | Marta Casas
11 d'octubre del 2019
L'Auditori del Museu Vallhonrat s'ha omplert a vessar per la xerrada sobre la sentència del procés que va organitzar Junts per Rubí amb l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas, actual advocat de Puigdemont i membre de la defensa jurídica de diversos membres del govern empresonats.

L'advocat, que no descarta que la sentència pugui sortir abans del previst - es dona gairebé per fet que sortirà dilluns -, continua mantenint que "en tot cas, és una sentència que ja està redactada". "En aquest assumpte el que menys compta és el dret, tot són càlculs estratègics", ha dit, "i han de decidir si prefereixen fer-ho abans o després de la recepció en motiu del Día de la Hispanidad".

Respecte al possible delicte que s'imputarà als líders independentistes, Alonso-Cuevillas ha manifestat que "crec que la condemna no serà per rebel·lió, com demanava Fiscalia, sinó per conspiració per la rebel·lió, cosa que fa que les penes es redueixin a la meitat de les que demanava la Fiscalia". L'advocat també assegura que té constància d'un debat que s'ha produït en el sí del Tribunal sobre la conspiració per la rebel·lió o la sedició, que era el tipus que demanava l'Advocacia de l'Estat.

"Tots els pronòstics jurídics que faig en els darrers dos anys no els encerto gaire", ha fet broma Alonso-Cuevillas, "perquè jo em baso en el dret, i com que aquí no s'aplica, no és gaire de fiar". El lletrat també descarta els vots particulars: "abans que hi hagi qualsevol vot particular consensuaran el que sigui".
 

Jaume Alonso-Cuevillas atén els mitjans abans de la xerrada Foto: Cedida



Un cop surti la sentència, s'ha de recórrer al Tribunal Constitucional per tal que pugui arribar després al Tribunal d'Estrasburg. Per a Alonso-Cuevillas, "el Tribunal Constitucional és com un peatge inútil però necessari que s'ha de passar". Actualment no hi ha cap norma, tot i que l'advocat diu que la volen promoure a nivell europeu, que imposi un límit màxim per la última instància dins de qualsevol país abans de poder acudir a instàncies internacionals.

Això vol dir que no es podrà anar a Estrasburg fins que el Constitucional no s'hagi pronunciat, i Alonso-Cuevillas ha explicat que en el cas del procés, han admès a tràmit pràcticament tots els recursos que han presentat - 23 - quan normalment el percentatge de recursos que admet a tràmit aquest Tribunal no arriba ni al 2%. "Entenem que aquest també ens l'admetran a tràmit, el tindran al calaix 3, 4, 5 anys; i fins que no es resolgui el recurs no tindrem accés a Europa", ha explicat Cuevillas.

A partir d'aquí, Estrasburg encara podria tenir la causa aturada durant uns dos anys, és a dir que el timing que preveu l'advocat és d'entre cinc i set anys a partir d'ara fins que el cas es resolgui al Tribunal d'Estrasburg.

Aquesta circumstància ha passat pel cap de Marchena i els jutges del Tribunal Suprem, segons li consta a Alonso-Cuevillas, a l'hora de dictar la sentència. "Aquí ha passat una cosa insòlita: normalment un magistrat observa unes proves, declara uns fets provats a partir d'aquestes i en base a aquests fets provats aplica el codi penal i surten els anys de condemna. Aquí s'ha fet al revés: quants anys volem posar? I han calculat més o menys el que queda per arribar a Estrasburg", explica el lletrat.

"El que volen evitar és haver d'excarcerar-los per una sentència d'Estrasburg", assegura Alonso-Cuevillas, és a dir, que quan arribi la sentència d'Estrasburg o bé ja estiguin lliures o bé en un nivell de compliment tant elevat de la condemna, ja estiguin en un règim obert o en un tercer grau. "Primer han decidit quina pena volen posar i després, com vestir-ho jurídicament", conclou l'advocat.