La Sala s'omple de gom a gom amb la projecció de l'emotiu documental «Me llamo Violeta»

La projecció vol donar visibilitat a la realitat dels menors transgènere mitjançant la història de la Violeta i del rubinenc Alan Montoliu, entre d'altres

Protagonistes del documental i familiars han assistit a la projecció especial
Protagonistes del documental i familiars han assistit a la projecció especial | Carla Serra
Redacció
28 d'octubre del 2019
Actualitzat el 30 d'octubre a les 15:43h
Aquest divendres, el Teatre Municipal La Sala ha acollit una projecció especial de Me llamo Violeta, el documental de David Fernández de Castro i Marc Parramon que explora el complex trànsit que aspiren a realitzar els nens i nenes transgènere. La pel·lícula gira al voltant de la Violeta, filla de l’actor Nacho Vidal, i es completa amb les experiències d’altres famílies amb menors transgènere, entre les quals apareix el cas del rubinenc Alan Montoliu.

La projecció, que s’ha inclòs dins el Cicle Gaudí de cinema català i, excepcionalment, els assistents l’han visionat de forma gratuïta, ha comptat amb la presència de familiars de l’Alan, representants dels instituts rubinencs que han participat en el projecte #Desafiem l’assetjament LGTBIfòbic, un dels directors del documental, David Fernández de Castro, la nena protagonista, Violeta, i la seva mare, Franceska Jaimes.

David Fernández de Castro ha explicat que la idea iniciar era fer una petita producció que tractés, només, sobre el cas de la Violeta, però que al conèixer la història de l'Alan van considerar que era important donar-li visibilitat "perquè la gent entengui que no tot és tan fàcil. La Violeta està tenint un trànsit fàcil però el cas de l'Alan no va ser així". A més, ha assegurat que gràcies a l'Esther, la mare de l'Alan, "s'ha creat una comunitat de persones transgènere i homosexuals que es donen suport entre ells i són com una família, i això em va emocionar molt".

"Me llamo Violeta neix amb una voluntat molt divulgativa, no entra molt a fons, sinó que l'objectiu és que un públic molt generalista tingui unes pinzellades de quins són els problemes més habituals que tenen els menors transsexuals i tota la problemàtica que els envolta dia a dia", diu el director.

De la mateixa manera, Franceska Jaimes ha assegurat que un dels propòsits principals d'aquesta producció és que "serveixi a altres menors i famílies que estan passant pel mateix. Nosaltres, entre altres coses, ens vam adonar de la situació que estava passant la Violeta per un vídeo que vam veure d'una nena transgènere, perquè a través d'aquest ella va reconèixer que era el que li estava passant". Jaimes s'ha mostrat molt satisfeta del resultat final, ja que assegura que "és el que volíem plasmar: una història molt real i sense drames", així com Violeta que ha dit que espera que aquest documental serveixi perquè els nois i noies que passen per això "confín sempre amb els seus pares i amb les persones que els hi fan costat".

Finalment, l'Ivan Reche Piña, que també apareix al documental, ha assegurat que conèixer altres casos l'ha ajudat molt a afrontar la transició: "Crec que veure que hi ha famílies que et recolzen en el procés fa que sigui menys difícil, i per això crec que aquest documental pot ser un suport per a molts joves i adults que no s'atreveixen a fer el pas".

Me llamo Violeta es va estrenar el passat 28 de juny i ha arribat a Rubí avalada pel Premi del Públic i el Premi d'Amnistia Internacional del festival DocsBarcelona. El documental es pot veure a Movistar+ i pròximament a TV3.