L'AUP, sobre Can Balasc: «L'Ajuntament s'ha dedicat a fer d'actor passiu davant fets consumats»

La formació presentarà una moció perquè l'Ajuntament realitzi una campanya informativa a veïns i escoles properes

L'AUP demana que l'Ajuntament controli exhaustivament l'abocador de Can Balasc
L'AUP demana que l'Ajuntament controli exhaustivament l'abocador de Can Balasc | Marta Casas
Redacció
22 de novembre del 2019
Actualitzat a les 11:15h
L'Alternativa d'Unitat Popular ha valorat l'acció del govern municipal - l'actual i els dels darrers anys - en relació a la imminent obertura de l'abocador de Can Balasc, després que dilluns s'anunciés, en el marc de la Mesa d'Abocadors, que l'empresa gestora havia tornat a presentar el Projecte d'Actuació Específica per sol·licitar la llicència d'obertura del nou abocador a Rubí.

L'exportaveu de l'AUP, Jordi Muntan, va ser molt crític amb la política duta a terme respecte a aquest abocador i els altres que existeixen a la ciutat.

"El PSC, en plena campanya electoral, va fer anuncis molt pomposos dient que havien aturat l'abocador de Can Balasc", ha recordat Muntan, que considera que els socialistes han tractat el tema d'una manera "banal", "com si l'obertura d'un abocador no tingués una importància enorme, i no només per una zona concreta sinó per tota la ciutat".

L'AUP acusa el govern del PSC d'haver-los "amagat sistemàticament informació" i d'haver fet veure que "hi havia un seguiment, que estaven a sobre del tema, que els serveis jurídics hi estaven molt a sobre... però en realitat, i ho hem denunciat durant anys ja des d'ACR i des de l'AUP, l'ajuntament s'ha dedicat a fer d'actor passiu davant d'uns fets que eren consumats; no ha tingut una actitud activa, agressiva en front a empreses com TMA, o el Torres, o totes les activitats d'aquest tipus que es fan a Rubí", ha etzibat l'exportaveu de l'AUP.

La conseqüència, doncs, és que aquestes grans empreses, que "tenen molt de poder", acabaran aconseguint el què "tots sabíem que acabaria passant", que és que obriran Can Balasc, una obertura "imminent", ha dit Muntan. "Es compleix el pla que tenia TMA, que era fer de Can Balasc una continuïtat de Can Carreras", ha afegit.

Davant d'aquesta situació, l'Alternativa d'Unitat Popular ha anunciat que prepara la presentació d'una moció que entrarà al proper ple per la via de la urgència per tal que, des del moment en què l'abocador de Can Balasc entri en funcionament, "no es torni a repetir la història i les irregularitats sistemàtiques que s'han produït al llarg dels anys a Can Carreras, tot i que amb aquest equip de govern som molt pessimistes", ha lamentat Jordi Muntan.

La moció, a més, demanarà que s'engegui una campanya informativa a tots els veïns, a totes les escoles properes i a tota la ciutadania de Rubí de les conseqüències que tindrà l'obertura d'aquest abocador i tots els perjudicis que pot suposar a nivell de salut, de medi ambient i de mobilitat. "Una campanya de reunions obertes, presencials, amb tota la informació i sense cap tipus de por, perquè la gent ha de ser conscient del tipus d'activitat que s'instal·larà a molt pocs metres de casa seva".

Decepció amb En Comú Podem, abans "companys de viatge en aquesta mena de reivindicacions"

"Que l'ajuntament no té una competència directa en l'obertura d'aquest tipus d'activitats, és evident", ha dit Jordi Muntan, en referència a les declaracions del regidor de Medi Ambient en què afirmava que la decisió final era de la Generalitat, "però un equip de govern podia haver estat molt més fiscalitzador de l'activitat, molt més combatiu amb aquest tipus d'activitat... i no ho ha sigut mai, ha estat permissiu, o com a mínim, passiu".

"Estem farts de denunciar coses, com el pas de camions o abocaments il·legals i que l'Ajuntament hi aboqui pocs recursos, quan és un problema greu", ha lamentat, "però és com un deja-vú, això ha passat sempre i no hi ha cap novetat".

"La única novetat", ha continuat l'exportaveu de l'AUP, "és la incorporació al govern d'En Comú Podem, de qui s'esperaven una altra mena d'actitud, ja que "han estat companys de viatge de l'AUP en aquesta mena de reivindicacions i ara ens trobem amb la mateixa passivitat i la mateixa cada de no saber-ne res o de no esperar-s'ho".