El centre de menors no s'obrirà i l'antic Hotel Terranova serà una residència per a joves embarassades

L'Ajuntament de Rubí i la Generalitat han acordat un pla d'atenció a joves en situació de vulnerabilitat a la ciutat

Antic Hotel Terranova
Antic Hotel Terranova | Albert Hernàndez
11 de desembre del 2019
Actualitzat a les 12:46h
L’Ajuntament de Rubí i la Generalitat de Catalunya han anunciat aquest dimecres que el centre de menors no acompanyats (MENA) que la DGAIA volia traslladar de Sant Just Desvern a l'antic Hotel Terranova de Rubí no s'obrirà. 

Aquesta notícia es va donar a conèixer el passat mes de maig i va generar manifestacions de rebuig i a favor de l'acollida, així com múltiples crítiques a l'alcaldessa de Rubí per la gestió del conflicte. 

Set mesos després, l'Ajuntament i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han arribat a un acord per substituir el centre de menors de l'antic Hotel Terranova en una residència de 15 places adreçat a noies adolescents, joves embarassades i mares menors d’edat amb infants de 0 a 3 anys. Aquest equipament té com a objectiu millorar les potencialitats i capacitats marentals d’aquestes joves per tal que puguin desenvolupar el seu rol maternal de la millor manera possible. També s’hi treballaran hàbits saludables, capacitats laborals, oportunitats i reptes per a una vida autònoma i programes per promoure la tornada a la família, sempre que sigui possible, en el moment de la sortida d’aquest recurs.

D'altra banda, també han anunciat que es posaran en funcionament diversos pisos d’un total de 16 places per a joves migrats sols d’entre 16 i 21 anys, repartits pels diferents barris de la ciutat. Aquests habitatges estan adreçats a joves que estan aprenent l’idioma, estan fent formació laboral i treballen per a la seva emancipació.

Els pisos de joves tutelats de 16 a 21 anys de com a màxim 8 places són serveis residencials amb equips educatius dirigits, en aquest cas, a joves migrats sols. En aquests serveis es posa especial èmfasi en l’acollida i el desenvolupament d’una xarxa comunitària i en l’acompanyament més enllà de la majoria d’edat per garantir la cobertura de les seves necessitats i, especialment, les oportunitats laborals i la seva regularització administrativa.

Segons la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Rubí "aquesta és la millor solució per a la ciutat, ja que permetrà oferir a la ciutadania un recurs bàsic d’atenció a noies, alhora que possibilitarà la corresponsabilitat entre ambdues administracions en l’acollida de joves migrats sols".

Un conflicte que ha dividit la ciutat

A principis del mes de maig, els veïns del barri de Can Rosés es van assabentar que la DGAIA volia traslladar el centre d'acollida de menors estrangers no acompanyats (MENA) de Sant Just Desvern a l'antic Hotel Terranova de Rubí. Davant d'aquest fet, els veïns de la zona van crear la plataforma Stop Centre de Menors Rubí i van iniciar les mobilitzacions en contra de l'obertura de l'equipament. L'alcaldessa, Ana María Matínez, va assegurar que ella no n'estava al cas i es va posicionar al costat dels veïns afirmant que aquest establiment no era l'adequat i que no era aquesta la manera de fer-ho.

L'endemà, 15 de maig, la DGAIA va visitar la ciutat per donar explicacions sobre l'obertura del centre, però els veïns la van acusar de "mentidera" fins a l'extrem de no deixar-la parlar i al final va haver de marxar escortada pels mossos d'esquadra. 

El conflicte va anar creixent entre la ciutadania rubinenca. Al voltant de 200 persones es van manifestar gairebé diàriament durant un mes en contra de l'obertura de l'equipament, mentre que Rubí Acull i Rubí Solidari, amb el suport de prop d'una quarantena d'entitats més de la ciutat, van mobilitzar fins a 750 persones per defensar l'acollida i en contra del rebuig generat per l'anunci del trasllat del centre

Al llarg d'aquest mes de mobilitzacions, els diferents partits polítics de la ciutat es van posicionar davant la polèmica. A més, a la xarxa també es van viure reaccions crítiques contra la gestió que l'alcaldessa, que va rebre acusacions d'aprofitar-se de les actituds xenòfobes per treure'n rèdit electoral. En aquest sentit, l'Associació ExMenas es va oferir a l'alcaldessa per fer de mediadors i va demanar als partits que no utilitzessin els menors no acompanyats com a arma electoralista.

Davant les múltiples crítiques, Martínez (PSC) va acusar la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de "no treballat bé" i a la Generalitat de Catalunya de prendre decisions unilateralment, demanant, així, que dialoguessin amb l'Ajuntament sobre el centre de menors no acompanyats.

Un cop celebrades les eleccions municipals, la Síndica de Greuges va emetre un comunicat lamentant la polèmica i apel·lant al diàleg