PLE MUNICIPAL

Llum verda al Pla Local de Residus 2019-2025

La proposta ha rebut els vots favorables de l'equip de govern i les abstencions dels grups a l’oposició, en el marc del ple municipal de desembre

per RubiTV.cat, 20 de desembre de 2019 a les 13:30 |
Contenidors de recollida de residus de Rubí | Ajuntament de Rubí
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A banda del Pressupost 2020, el ple municipal del mes de desembre també ha aprovat el Pla Local de Residus Municipals de Rubí 2019-2025, el full de ruta a seguir els anys vinents en aquesta matèria.

El Pla pretén fer un pas endavant en la prevenció i la gestió dels residus municipals. Al document es defineixen els objectius que es volen assolir com a ciutat l’any 2025, en la línia del que també marquen el PRECAT20 (Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya) i el PREVOC (Pla de Gestió dels Residus i Recursos del Vallès Occidental). Així, es vol potenciar la visió dels residus com a recursos; reduir la generació de residus a través de l’impuls de la prevenció i la reutilització; fomentar la transparència i la sostenibilitat econòmica en la gestió dels residus; millorar substancialment el percentatge de recollida selectiva el 2020; millorar els serveis de gestió de residus municipals; i cercar la participació activa i la corresponsabilitat entre la ciutadania, entitats i teixit comercial a favor de la protecció del medi ambient, la reducció dels impactes associats a la gestió dels residus i a l’ús responsable dels recursos.


El Pla aglutina un total de 46 accions emmarcades en quatre grans eixos: prevenció de residus i consum responsable, reutilització i preparació per a la reutilització, gestió de residus municipals i reciclatge i aspectes transversals.

Aquesta proposta ha rebut els vots favorables de l’equip de govern (PSC i En Comú Podem) i les abstencions dels grups a l’oposició, dels quals l'AUP, Veïns per Rubí i ERC han justificat el seu posicionament. 


Per la seva banda, Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, considera que les accions d'aquest pla no són suficients i "cal anar molt més enllà". En aquest sentit, la formació aposta pel sistema porta a porta: "cal afrontant que una part de la població pugui molestar-li, però és l'únic sistema que ara ens permetria arribar als objectius que ens plantegem i salvar el planeta".

Veïns per Rubí, representat per Toni García, ha valorat molt positivament la feina realitzada pel servei de Sostenibilitat i Medi, però "el pla econòmic els genera dubtes", mentre que el regidor d'ERC Òscar Arnáiz considera que moltes de les accions ja s'haurien d'haver dut a terme i "no ha estat així per la manca de valentia política del govern": "Tornem a fer tard". ERC és conscient que aquest pla s'ha de tirar endavant però assegura que "no s'ha arribat a aquesta situació de la manera correcta" i que les conseqüències d'això "seran, no només mediambientals, també econòmiques". 

 

 

 

Participació