Vols saber a què estan obligats els patinets elèctrics?

L'Ajuntament de Rubí treballa en una nova ordenança per regular-ne l'ús, però ja existeixen unes normes d'obligat compliment de la DGT

Patinet elèctric
Patinet elèctric | ACN
Redacció
01 de gener del 2019
Actualitzat el 30 de desembre a les 15:05h
L'Ajuntament de Rubí va anunciar fa uns dies que treballava en una nova ordenança de circulació, per incloure-hi diversos aspectes en relació als patinets i la resta de vehicles de mobilitat personal (VMP).

Mentrestant, cal recordar les regulacions establertes per la Direcció General de Trànsit, entre les quals, per exemple, la prohibició de circular per voreres i el fet que els vehicles de mobilitat personal (VMP) estan sotmesos a les normes generals de circulació (semàfors, sentit de circulació, alcoholèmia, etc).

La Direcció General de Trànsit del Ministeri de l'Interior ha publicat una Instrucció aquest mes de desembre, en la qual regula una sèrie de criteris sobre els VMP, com ara els patinets, i la seva adequació a la normativa vigent:

- Es defineixen els VMP (vehicles de mobilitat personal) com a vehicle d'una o més rodes, amb una única plaça i propulsat exclusivament per motors elèctrics que circulen a una velocitat d'entre 6 km/h i màxima de 25 km/h.

- Els VMP estan sotmesos a la disciplina viària de les normes generals de circulació (semàfors, sentit de circulació, estacionaments, conduccions negligents o perilloses, alcoholèmia, ús de telefonia mòbil, auriculars, etc...) i les infraccions seran denunciades amb els mateixos barems que la resta de vehicles.

- Els VMP no podran circular per les voreres. Hauran de circular per la calçada, arrambats a la dreta, i en cas de calçades de vies de més d'un carril hauran de circular sempre pel carril de la dreta. També podran circular per carrils bici i zones assimilades.

- Quan circulin a la nit o en situacions de baixa lluminositat hauran fer ús d'enllumenat.

- De les infraccions comeses pels menors d'edat respondran solidàriament els pares, tutors, etc. d'acord la normativa vigent (art. 82.b) LTSV).

La Instrucció permet que els ajuntaments puguin regular diferents aspectes dels VMP per Ordenança municipal. A aquest efecte, l'Ajuntament de Manresa ha començat els tràmits per modificar la vigent Ordenança de circulació i mobilitat per tal d'adequar el seu text a la resta de normativa vigent i incloure la regulació sobre la tinença i utilització dels VMP.

Mentre no es realitzi aquesta modificació formal, es recomana que els conductors dels VMP adoptin les mesures que es relacionen tot seguit:

- Portar casc de protecció i vestir armilla reflectant.
- Portar enllumenat i timbre.
- A les vies on els vehicles a motor tenen l'accés limitat (zones de prioritat invertida i/o de plataforma única, illes de vianants, etc...) els VMP només podran circular a pas de persona, respectant en tot cas la prioritat dels vianants i amb la diligència i precaució necessària per evitar qualsevol mal.
- Contractar una assegurança de responsabilitat civil específica pel VMP.

Es pot accedir al text íntegre de la instrucció de la DGT en aquest enllaç