La Ponència Ambiental atorga l'autorització a l'abocador de Can Balasc

L'òrgan, adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va resoldre favorablement la petició el passat 19 de desembre

L'abocador de Can Balasc
L'abocador de Can Balasc | RubiTV.cat
15 de gener del 2020
Actualitzat el 16 de gener a les 11:48h
La Ponència Ambiental, un òrgan col·legiat adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, va aprovar el passat 19 de desembre atorgar l'autorització ambiental, de manera provisional, a l'empresa Arrins, SL per l'abocador de Can Balasc. Concretament aquesta autorització ha estat elaborada per la Direcció General de Qualitat de l'Aire i Canvi Climàtic.

Aquesta decisió s'està notificant personalment a les persones que van fer arribar al·legacions a l'expedient d'autorització ambiental i també s'ha comunicat a l'Ajuntament de Rubí. L'Ajuntament ho ha comunicat aquesta tarda en una nova sessió de la Mesa d'Abocadors. De les al·legacions presentades per l'Ajuntament, s'han desestimat totes, en alguns casos sense donar resposta. Pel què fa a les al·legacions de la Plataforma Rubí Sense Abocadors i d'altres veïns, alguns encara no han estat notificats, però per ara es coneix que també s'han desestimat.

La Ponència Ambiental és un òrgan col·legiat que, amb la participació de tots els sectors ambientals i, si s'escau, dels departaments que es requereixi d'acord amb l'activitat sectorial de què es tracti, formula la declaració d'impacte ambiental, ordinària o simplificada, i elabora les propostes de resolució de les autoritzacions ambientals, tot garantint el caràcter integrat d'aquestes autoritzacions.

L'autorització ambiental és un dels dos tràmits que li mancaven al promotor de l'abocador per poder iniciar l'activitat. L'altre tràmit, la llicència urbanística, també està en marxa a l'Ajuntament de Rubí, i el període per presentar-hi al·legacions va finalitzar el passat 23 de desembre.

Totes les al·legacions, desestimades

Tècnics municipals han explicat la resposta a les al·legacions, que s'han desestimat per part de l'òrgan que ha atorgat l'autorització ambiental.

El Consistori ha detectat diverses errades en el procediment, i insisteix en diversos aspectes que han estat desestimats per la Ponència Ambiental, com ara la tipologia d'abocador - que ha de ser d'inerts, i no de residus no perillosos -, o les incoherències detectades entre el tràmit municipal i l'autorització ambiental; la necessitat de la declaració de l'impacte ambiental, el fet que s'incorpori una planta de valorització, o aspectes relatius a la contaminació acústica o per olors, o els problemes de mobilitat que generarà aquesta activitat en cas que obri.

La Plataforma Rubí Sense Abocadors, per la seva banda, ha afegit que en aquesta autorització ambiental consta que se li autoritza la gestió de residus "industrials i comercials", una cosa que ni tan sols l'empresa està demanant, ja que només demana la gestió de residus industrials. La portaveu de la Plataforma ha explicat que els residus comercials estan considerats municipals, i representen més d'un 36% dels residus totals que genera un municipi.

A la reunió hi han assistit membres de la Plataforma Rubí Sense Abocadors, de les associacions de veïns i de les famílies d'alumnes d'escoles que han presentat al·legacions i representants de tots els grups municipals.

Tant l'Ajuntament com la Plataforma tornaran a presentar al·legacions a aquesta proposta de resolució provisional, ja que no han quedat satisfets amb les respostes a les al·legacions traslladades.