Rubí no vol més abocadors: la ciutat prepara la resposta a Can Balasc

En el darrer any hi ha hagut molta activitat a l'entorn del polèmic abocador, que s'ha intensificat en les darreres setmanes

L'auditori del CRAC s'ha omplert per decidir les noves mobilitzacions contra l'abocador de Can Balasc
L'auditori del CRAC s'ha omplert per decidir les noves mobilitzacions contra l'abocador de Can Balasc | Marta Casas
Redacció
26 de gener del 2020
Actualitzat el 27 de gener a les 9:58h
En les darreres setmanes s'ha intensificat l'acció popular contra l'abocador de Can Balasc, un cop la Ponència Ambiental ha atorgat de manera provisional l'autorització ambiental al projecte presentat pel promotor, i ja només li quedarà un tràmit, un cop la resolució sigui definitiva, per poder obrir l'abocador.

Aquesta setmana la plataforma Rubí Sense Abocadors, que ha liderat la lluita contra l'abocador en els darrers anys, ha convocat una reunió oberta a la ciutadania per activar la mobilització, després que la via jurídica i administrativa sembla que cada cop té un recorregut més curt. Una via en la qual la Plataforma, de manera coordinada amb l'Ajuntament, ha estat treballant paral·lelament, presentant al·legacions a qualsevol tràmit i animant tota la ciutadania, especialment la més afectada, a fer-ho.

La resposta a la reunió va ser contundent: una setantena de persones, moltes de les quals en representació de diverses entitats i partits polítics, van respondre a la crida de la Plataforma i van proposar accions de divers impacte per tal d'aconseguir fer sentir la seva veu, en un context en què es considera urgent actuar per intentar paralitzar l'obertura de l'abocador de Can Balasc.
 
La resposta de les administracions, insuficient i limitada

De les darreres Meses d'Abocadors se n'han extret conclusions que conviden a l'alerta dels ciutadans. Les respostes a les al·legacions no han estat gens satisfactòries, i no aclareixen les contradiccions que presenten els diversos documents presentats pel promotor per obtenir les autoritzacions i llicències, com s'ha denunciat des de la Plataforma i també des de l'Ajuntament.

Aquestes respostes estan arribant de manera esglaonada a les persones que les han presentat, i encara hi haurà una oportunitat per presentar més al·legacions en un termini de quinze dies a mida que es vagin rebent les respostes.

L'Ajuntament, per la seva banda, manté paralitzat el tràmit del Projecte d'Actuació Específica - una figura que la Plataforma defensa que no hauria de poder utilitzar per obtenir la llicència - a l'espera que arribi un informe de l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada, però tard o d'hora s'haurà de pronunciar i admetre el Projecte o denegar-lo, com ja va fer el mes de maig. I no queda clar que l'Ajuntament tingui la capacitat d'evitar l'obertura o limitar l'abocador al projecte inicial de 1994.

L'abocador de Can Balasc: cronologia d'un maldecap
 

Fotograma del vídeo de Can Balasc vist des de l'aire Foto: Plataforma Rubí Sense Abocadors


El projecte de l'abocador de Can Balasc, des de la presentació de l'original, l'any 1994 fins avui ha passat per moltes fases. En les diverses al·legacions presentades, una de les qüestions més importants que s'assenyalen és la contradicció entre aquestes diverses fases i la resposta de les administracions. Arrins també va presentar, el 2003, un projecte per un dipòsit de residus no perillosos.

En tots aquests anys, Can Balasc compta amb sentències favorables, com la de 1999 que ordenava al Consistori continuar amb la tramitació del projecte de 1994; i la de 2009 que li atorga la llicència d'activitats. També, el 2012, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya resol que els residus admissibles a l'abocador són els inerts que havia presentat en el projecte original, i no els no perillosos que llistava en el projecte de 2003.

L'Ajuntament de Rubí va començar denegant la llicència d'activitats, i hi ha hagut tres períodes de suspensió de llicències, durant els treballs de redacció del POUM de l'any 2005, durant la tramitació del Pla Especial Urbanístic de Can Carreras i Can Balasc per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona i durant la redacció del Pla Especial d'Extractives. A més, l'Ajuntament va precintar les obres de l'abocador per haver-les realitzat sense llicència, cosa que els va valdre, a l'anterior alcaldessa Carme Garcia i el seu regidor de Medi Ambient Manuel Velasco, una querella per part de l'empresa; ja arxivada.
 

L'Ajuntament va precintar les obres il·legals de Can Balasc l'any 2013 Foto: RubiTV.cat (Arxiu)


En el darrer any i mig, el promotor ha presentat el Projecte d'Actuació Específica (PAE) a l'Ajuntament, i l'autorització ambiental a la Ponència Ambiental del Departament de Territori i Sostenbilitat de la Generalitat de Catalunya. El primer tràmit va ser denegat per la Junta de Govern local el mes de maig, just abans de les eleccions municipals, però el promotor l'ha presentat de nou.

I ara, què?

La presentació d'aquest darrer tràmit i la resolució provisional favorable de la Generalitat ha fet saltar totes les alarmes per part de la ciutadania, que en els darrers mesos s'ha bolcat en la presentació d'al·legacions - també al tràmit municipal - per intentar paralitzar el projecte, i ara ha pres la determinació de mobilitzar-se al carrer per intentar que la pressió popular tingui algun efecte sobre les futures decisions que cal prendre a l'entorn de l'abocador de Can Balasc.

La Plataforma, amb el suport d'entitats polítiques, educatives, culturals, veïnals i mediambientals ha començat a organitzar la resposta popular amb la convocatòria d'una gran mobilització, prevista per a mitjans de febrer i propera a la data de la reunió que ha de mantenir l'Ajuntament amb la Conselleria de Territori el proper 18 de febrer.

Una mobilització que, pel que es desprenia d'aquesta primera trobada, serà continuada i s'espera que rebi el suport del gruix de la ciutadania, ja que com els portaveus de la Plataforma van recordar, la instal·lació d'un abocador afectarà tota la ciutat.