Rubí i Els Guiamets s'agermanen en el compromís de recuperar la memòria històrica

Neus Català és la supervivent que uneix els dos municipis amb l'objectiu d'establir relacions de col·laboració

Neus Català, en un homenatge el març de 2015 al Priorat
Neus Català, en un homenatge el març de 2015 al Priorat | ACN
Redacció
27 de gener del 2020
Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Persones Víctimes de l'Holocaust, l'Ajuntament de Rubí i el d'Els Guiamets (El Priorat) han anunciat el preacord d’agermanament dels dos municipis com a homenatge a la seva memòria.

L’activista antifeixista Neus Català i Pallejà va ser la penúltima supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück. Va néixer a Els Guiamets però l’any 1978 es va instal·lar a Rubí al barri de Les Torres, on va continuar la seva activitat política i de lluita feminista. El 13 d'abril de l'any passat va morir i, des de llavors, els Ajuntaments de Rubí i Els Guiamets han mantingut contactes amb l’objectiu d’establir relacions de col·laboració que han culminat en aquest preacord d’agermanament entre les dues poblacions.

L’agermanament dels dos municipis serà en virtut d’un compromís per a la recuperació i reparació de la memòria històrica a totes dues poblacions i un reconeixement a les persones de les dues localitats que, com Català, van ser víctimes de la deportació. Així, els municipis es comprometen a fer difusió de la memòria històrica, donar suport a les activitats que fomentin la cultura i la memòria històrica impulsant intercanvis entre entitats i associacions i a fomentar les relacions entre organitzacions polítiques, culturals i de memòria històrica.

Així doncs, a partir d’ara s’inicien els tràmits per fer oficial l’agermanament a través d’un acord que hauran d’aprovar els plens municipals de les dues localitats i que certificarà la relació d’agermanament. Un cop assolit, totes dues administracions facilitaran el coneixement recíproc d’ambdues poblacions, impulsaran programes destinats a realitzar intercanvis relacionats amb la memòria històrica i donaran suport i ajuda a les entitats que fomentin la cultura i la memòria històrica.

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha assegurat que "les dues localitats treballarem conjuntament per recuperar, reparar, conservar i difondre el testimoni de Català i el de totes les víctimes. Creiem que aquesta és l’única manera de fer persistir el seu llegat i de reparar una injustícia històrica".

Per la seva banda, l’alcalde d'Els Guiamets, Miquel Perelló, ha destacat que "hem trobat en la figura de Neus Català un vincle que amb aquest agermanament volem fer encara més estret. La Neus Català és un símbol de la lluita antifeixista i internacionalista i una de les primeres que va apostar fermament per la recuperació de la memòria històrica".