abocadors i extractives

Rubí es prepara per una multitudinària protesta contra l'obertura de Can Balasc

Tota la ciutadania està convocada a participar en la marxa lenta d'aquest divendres, que sortirà a les 17.30 h de la plaça de l'Estació dels FGC i anirà fins a la seu de TMA

per Carla Serra, 14 de febrer de 2020 a les 09:00 |
L'abocador de Can Balasc | RubiTV.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Rubí es mobilitzarà avui, divendres 14 de febrer, contra l'obertura d'un nou abocador de TMA. La marxa començarà a les 17.30 h a la plaça de l'Estació dels FGC, pujarà per la rambla del Ferrocarril i el carrer Edison, passarà per la rotonda de l'avinguda de l'Estatut i anirà fins a la seu de l'empresa TMA de Sant Cugat, a tocar de la carretera de Rubí.

Es preveu que la protesta duri aproximadament dues hores i que aglomeri prou gent per a poder fer una marxa lenta a peu que talli el trànsit de la carretera de Rubí. La Plataforma Rubí Sense Abocadors espera que la manifestació tingui un fort ressò fora de Rubí, ja que també afectarà a altres ciutats properes com Sant Cugat del Vallès i Castellbisbal, i que sigui la mobilització més multitudinària que s'hagi fet mai a la ciutat. 


Montse Rousse, de la plataforma, ha assegurat que des que es va anunciar la gran manifestació prevista, l'activitat a l'extractiva de Can Balasc s'ha incrementat, i també a Can Carreras, l'altre abocador de TMA a Rubí, que teòricament està clausurat. 

Davant de tot això, Rubí Sense Abocadors ha informat que s'ha obert un nou termini de 15 dies per presentar al·legacions al projecte i que han contactat amb l'advocat de la plataforma per "anar més enllà i arribar al dret penal", una opció que estan valorant: "Acusarem l'Administració de prevaricació perquè estan prioritzant els drets particulars d'una empresa per sobre dels de la ciutadania", ha dit Rousse.


Per la seva banda, Marina Llonch, representant del consell escolar del Rivo Rubeo, ha assegurat que tota la comunitat educativa del centre participaran en la manifestació: "És un atemptat al nostre projecte educatiu, que està vinculat a l'entorn i dos dels nostres valors essencials són la salut i la sostenibilitat. L'abocador estarà a 700 metres de l'escola i la preocupació dels infants, les famílies i l'equip docent és molt gran". 

També ha recordat que aquest abocador no només afecta l'escola Rivo Rubeo, sinó que també es veuran afectades les comunitats educatives del col·legi Ramon Llull i l'institut Duc de Montblanc, que es troben a menys de dos quilòmetres del futur abocador.

Jordi Muntan, també membre de la plataforma, ha agraït el suport que estan rebent per part de les entitats de la ciutat i ha fet una crida a tota la ciutadania a participar en la manifestació: "És una marxa reivindicativa i pacífica. Potser és l'última oportunitat que tenim. El temps s'acaba i és el moment de reaccionar." 
 

Membres de la Plataforma Rubí Sense Abocadors Foto: Malena Manobens


 

 

Participació