Treball

El Vallès Occidental va perdre 135 empreses durant el 2019 però va guanyar 2.747 treballadors

L'Observatori comarcal ha publicat aquest dimecres les dades complertes de l'any anterior en matèria d'atur i ocupació a la comarca

per RubiTV.cat, 13 de febrer de 2020 a les 13:00 |
Operari en una fàbrica de cotxes. | Esther Romagosa
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Vallès Occidental finalitza l'any 2019 amb un balanç favorable en termes d'ocupació, amb un augment de 2.747 llocs de treball. Tanmateix, el nombre d'empreses es redueix en 135 respecte de l'any anterior. Aquestes xifres es desprenen de l'informe que ha publicat l’Obervatori comarcal aquest dimecres.

Del mateix informe se’n extreu també la tendencia a l’alça de tots els sectors econòmics menys el de l’indústria, que cau un 1,5% com passa a Catalunya i al conjunt d’Espanya. D’altra banda, els serveis a la ciutadania i al consumidor lideren la creació de llocs de treball.


[noticies]72390[/noticies]

Tots els sectors d'activitat registren un creixement en el nombre de llocs de treball, amb l'excepció de la indústria, on cau un -1,5%, tal com està passant a Catalunya i el conjunt d’Espanya.  Dins del sector serveis, els serveis a la ciutadania i al consumidor lideren la creació de llocs de treball.


Destaca el creixement de l'ocupació a les activitats de distribució i logística, administració pública i les relacionades amb la salut. El sector de la construcció modera el ritme de creació de llocs de treball. Les activitats del sector de la indústria han tingut un comportament desigual. Respecte a l'any anterior, augmenten els llocs de treball en el tèxtil-química, mentre que se'n redueixen en altres com  el metall i l'automoció.

L’atur puja lleugerament
 
Pel que fa a les dades recollides sobre l’atur, el gener de 2020 va tancar amb 49.477 persones desocupades al Vallès Occidental, de manera que la taxa es situa en el 10,96%, lleugerament superior a la mitjana de Catalunya (10,78%).Respecte del mes de desembre, al gener s’ha produït una disminució mensual de l'atur d'un 0,1% (56 persones aturades menys) i, respecte a l'any anterior, s’ha reduït en 395 persones (-0,8%). Per sexe, l'atur augmenta entre les dones i disminueix entre els homes. Per edat, la disminució de l'atur es localitza en el grup de 30 a 44 anys.  Al gener, la caiguda de l'atur es concentra en la construcció i en el grup sense ocupació anterior. En canvi, puja al comerç i als serveis a la ciutadania.

65 expedients de regulació el 2019 a la comarca

Durant el 2019 es van autoritzar 65 expedients de regulació de l'ocupació, el doble que l'any anterior. En total, es van veure afectats 1.672 treballadors/res, principalment del sector de la indústria.  Respecte a l’any anterior, s’han incrementat un 26% els treballadors afectats pels Expedients de Regulació al Vallès Occidental.Al quart trimestre del 2019 es van registrar 78.931 contractes, un 10’8% menys respecte al mateix trimestre de l'any anterior.  Del mateix informe se n’extreu que la contractació temporal continua sent predominant (85% dels contractes), sobretot la de curta i molt curta durada.

Gairebé un 40% de les persones aturades no reben cap prestació

El desembre de 2019, 19.715 residents a la comarca, el 39,8% d’un total de 49.533 persones desocupades, no van rebre cap tipus de prestació per desocupació, de manera que la cobertura de els prestacions se situa en el 60,2%. Respecte a l'any anterior, el percentatge  de cobertura de la població desocupada a la comarca ha augmentat en més de sis punts percentuals.
 

 

Participació