SALUT

Instal·len 34 desfibril·ladors repartits per tota la ciutat

Els aparells estan en punts estratègics que cobreixen tot el territori i les zones de pas més habituals

per RubiTV.cat, 16 de febrer de 2020 a les 18:00 |
Un dels desfibril·ladors instal·lats per la ciutat | Ajuntament de Rubí
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Rubí ja compta amb una xarxa de 34 desfibril·ladors (DEA) repartits per tota la ciutat. Es tracta d’aparells electrònics que d’una manera senzilla poden diagnosticar i tractar una aturada cardiorespiratòria o una taquicàrdia. Tots els desfibril·ladors estan a l’abast de les persones i ofereixen una explicació senzilla dels passos a seguir en cas d’ús.

Els aparells estan ubicats en zones de pas habituals per a molts rubinencs i rubinenques i en punts estratègics per facilitar-ne l’accés des de qualsevol punt del municipi. Tots els desfibril·ladors estan a l’abast de les persones i ofereixen una explicació senzilla dels passos a seguir de manera senzilla en cas d’ús. 


Els desfibril·ladors són gestionats per l’empresa Caryosa, especialista del sector que ofereix aquest servei a diferents ciutats de l’Estat Espanyol, que se’n fa responsable del manteniment i reposició.

Com actuar en cas que algú pateixi una aturada cardiorespiratòria o una taquicàrdia?


1. Cal apropar-nos a la víctima i comprovar si està conscient i si respira. Una bona manera és parlar-li per veure si reacciona i apropar la cara a la seva boca per determinar si respira.
2. Cal demanar ajuda a les persones que hi ha a la vora i trucar al telèfon d’emergències: el 112. És recomanable realitzar aquesta acció mentre ja es va a buscar el desfibril·lador més proper. Si algú ens està ajudant, el millor és que cadascú faci una cosa.
3. Un cop som davant el desfibril·lador (DEA), hem d’obrir-ne la caixa amb decisió, agafar-lo i portar-lo fins on és la víctima.
4. Un cop som al lloc dels fets, hem d’obrir la tapa de l’aparell i escoltar i seguir les instruccions que ens dóna la locució.
5. El primer pas és descobrir el pit de la víctima.
6. Després, cal agafar els pegats (els elèctrodes), desenganxar-los i col·locar-los sobre el tors de l’afectat. Un, el que es prefereixi, s’ha de posar a la part dreta, sobre el pit (per sobre el mugró). L’altre, va a l’esquerra, per sota el pit, a la zona de les costelles.
7. Quan l’aparell ho indiqui, ens hem d’apartar de la víctima perquè el DEA doni la descàrrega elèctrica.
8. Si la persona recupera la consciència, només ens queda esperar els serveis mèdics. Si no és així, el DEA segueix monitoritzant el pacient i indicant-nos els passos a seguir. L’aparell determina si calen noves descàrregues i, de ser així, les va administrant, sempre amb previ avís. Les persones que en tinguin nocions, poden fer massatge cardiorespiratori entre una i altra descàrrega.
9. L’últim pas és esperar l’arribada de l’assistència mèdica i explicar-los la situació. Ells s’enduran el DEA ja que conté informació de les constants del pacient.

 

Participació