Joan Manuel Tresserras parlarà de la moda del Big Data a l'Ateneu

La conferència, organitzada per l'AEUR, tindrà lloc el dilluns 2 de març a les 18 h

Big Data Congress Barcelona
Big Data Congress Barcelona | Adrià Costa
Redacció
24 de febrer del 2020
El rubinenc i exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, oferirà a l'Ateneu Municipal de Rubí una conferència sobre el 5-G, Big Data i els seus efectes socials. L'activitat tindrà lloc el dilluns 2 de març a les 18 h i està organitzada per l'Aula d'Extensió Universitària de Rubí (AEUR).

"La sospitosa suspensió del MWC a Barcelona, davant d’un seguit d’absències anunciades atribuïdes a l’amenaça del coronavirus (COVID-19), ha centrat l’atenció pública i l’ha desplaçat de la batalla per l’hegemonia empresarial en la implantació de les xarxes 5-G i el seu aprofitament. El lideratge xinès –especialment Huawei- no és ben acceptat per l’administració Trump ni tampoc per alguns gegants tecnològics nord-americans i europeus que van a remolc. Hi ha molt en joc: tenir un paper determinant en el pròxim salt tecnològic i les seves múltiples aplicacions", explica Tresserras.

L’encreuament entre les prestacions de les xarxes 5-G, l’ampliació de la capacitat i la velocitat de processament i transmissió d’enormes quantitats de dades, la seva absorció pels nous algorismes i l’anomenada Intel·ligència Artificial (IA) i els avenços en camps com la robòtica i les nano i biotecnologies, són alguns dels temes que tractarà el rubinenc per explicar la transformació radical de la vida social. De fet, farà referència al fet que bona part de les noves aplicacions influeixen en les maneres com experimentem el món i la vida; i, en conseqüència, en les condicions a partir de les quals construïm la nostra consciència i ens proveïm d’estratègies de sentit. 

"Per això, igual com parlem de realitat “augmentada”, alguns corrents de pensament especulen amb la possibilitat de formes de consciència “augmentades”. La conseqüència general seria encara molt més decisiva: estaríem assistint a l’emergència d’una nova humanitat, o bé, del que seria equivalent, a un salt evolutiu qualitatiu en el curs de l’hominització i de la tensió dialèctica entre la natura i la cultura. Ciberhumans construint universos artificials i jugant a substituir els deus construïts en el salt evolutiu anterior, el de la gestació de la vella cultura. Mentre la natura, vençuda, assajaria la seva venjança amb el col·lapse del planeta."